Weird Science
Himlen öppnar sig över Homeland

2011-10-26  

Varning för spoilers.

Howard Gordons nya dramaserie Homeland har ju haft en mycket fin start, full av psykologisk nerv och tyngd, men gick plötsligt och kanske lite oväntat upp ännu en viktklass i och med episod 4, Semper I. Oväntat, för de tre första avsnitten har varit väldigt homogent utförda med en tonträff som liksom redan kändes som en rymlig ram för hela serien.

Rent storymässigt gick egentligen inget av det som hände i veckans avsnitt utanför den ramen, ej heller psykologiskt, ändå kändes det som en explosion i utvecklingen, i alla fall drabbades jag som tittare av en big bang av känslor – jag rentav pausade någon kvart in, tror det var en stund efter att Carrie hade dragning om det nya hawala-spåret och sleeperterroristen dök upp bland 50 potentiella misstänkta på väggen, för att fixera denna big bang, få ta ett djupt andetag just när Homeland började svälla ut till ett möjligt mästerverk.

För nu är den rena spänningen inkopplad, som med en nätsladd rätt in i ett eluttag i storyn. Det mogna terrordramat, som i sig påminner mer om serier som Sleeper Cell, The State Within och The Grid än om 24, har ändå fått pulsen och ljudet av Howard Gordons tidigare serie – i synnerhet hur spänningen stiger på flera fronter. Men då inte bara i fråga om CIA:s jakt på den gäckande islamistledaren internationellt och terrorhotet på amerikansk mark, och Carries ickesanktionerade spaning på den befriade, återbördade POW-hjälten, utan precis lika mycket innanför den sistnämndes väggar, hos hans familj, otrohetsdramat, kontakten med barnen; och precis lika mycket i Carries hemlighållna bipolära sjukdom.

Och nu, i fjärde avsnittet, tillfördes dessutom några helt oväntade storydimensioner som får mig att rysa bara nu när jag skriver om dem, främst detta att Carrie haft en relation med CIA-chefen, som nu både sätter en internspion på henne och bedrägligt försöker bryta isen afterwork, och att Carrie gör det helt vansinniga att ta direktkontakt med Brody på ett veteranmöte i kyrkan, och att Brody »vettas« för fullt av vicepresidenten för politisk karriär.

Annars är just Brody det som fängslar mig mest, hur vi hålls utanför hans motiv och mål men ändå får inblickar i hans känslor och rädslor, som när vi får se hans minnesbilder och hallucinationer. Och så fördjupades han framför våra och Carries ögon, i slutet av senaste episoden, när han stod vidöppen i ösregnet på parkeringsplatsen utanför kyrkan, full av plötsliga känslor och behov av att öppna sig och prata med Carrie, för att hon också är krigsmärkt.

Serien börjar för övrigt sändas på SVT den 23 november.

[2011-10-26 10:34]
MB

Årets bästa nya serie

[2011-10-26 11:01]
Tomas

Bussig stillbild…

[2011-10-26 11:27]
Kjell

Tomas, först funderade jag – ”bussig”, som i smickrande för Brody, eller vaddå? Sen anar jag att du nog menar spoiler-wise… Hemskt ledsen, i så fall. Hade inte en tanke på att detta i sig skulle upplevas som en spoiler. Jag lägger in en spoilervarning innan texten, i alla fall (och Carrie och Brody har trots allt träffats tidigare, ytterligare ett möte är ingen större spoiler i sig). Jag förstår absolut spoilerproblemet, även om det kanske inte verkar så ibland, men detta är lite på gott och ont, take it or leave it. Min frekvens som ideell bloggare här är beroende av inspirationen, och skulle jag hålla igen med sånt jag har behov av att skriva skulle WS-gnistan bli lidande.

[2011-10-26 12:16]
Hans

Jag gillar att de är så specifika i hur världen fungerar. För att ta ett pyttelitet exempel, vid ett tillfälle så ska de spåra en gps-sändare och det är bråttom och det tar en 20-30 sekunder innan systemet startar upp. Det blir aldrig ett dramatiskt moment typ ”ska det starta?” utan helt enkelt en fördröjning och ett litet stressmoment och gav de två karaktärerna närvarande två olika tonlägen att spela.

Som jag förstår det så säger tv-dramatiskt logik att antingen så startar systemet omedelbums, 30 sekunder är en evighet i tv-drama, eller så görs det en dramatisk poäng av det, kommer den att starta, komplett med menande närbilder på skärmen och ett utdraget förlopp. Istället så tog det lite tid som allting gör och att det i sig är ett stressmoment.

På samma sätt blir de stora dramatiska ögonblicken starkare för att karaktärerna beter sig på oroväckande på ett specifikt sätt och inte som i värsta fall att någon helt enkelt talar om vad det är karaktärerna upplever.

[2011-10-26 12:20]
Kjell

Strålande exempel, Hans. Fastnade också för den sekvensen just för att storyn INTE fastnade där…

[2011-10-26 12:49]
Tomas

Kjell: Ingen fara på taket! Det är naturligtvis på egen risk man läser en blogg av detta slag.

[2011-10-26 13:08]
Jimmy

Jag gillade scenen där Carrie letade efter bevis i Brodys garage som skulle stärka hennes misstankar. Hon höll ju i bönemattan och skålen men lyckades inte koppla ihop dem.

[2011-10-26 13:25]
rebkin

Fin serie, även om jag hade velat ha lite mer tvetydighet kring vad som hände Brody i fångenskap så att vi som tittare skulle ha lite mer tvivel när Carrie både medicinerar och pushar smått paranoida konspirationsteorier.
David Marciano är klockren som Virgil! Medan Omid Abtahi känns trist förutsägbar som sleeper.
För övrigt så kändes senaste Dexter lite märklig och extremt osmaklig. Hela säsongens storyarc känns nu helt befängd.

[2011-10-26 13:36]
Jay-D

Under fjärde avsnittet kände jag för första gången sedan andra säsongen av Dexter den där spänningsklumpen i magen – att jag faktiskt får fysiska känningar av hur spännande den här serien kommer att bli. Om man lägger till att de hittills balanserat så perfekt mellan realism och tillrättalagt amerikanskt drama så lovar den här serien fruktansvärt gott.

Det enda jag ogillar, och det är verkligen det enda, det är antydningarna om att Carrie skulle ha missat något stort dagen innan 9/11. Det kan visserligen gälla något annat terrordåd, men Sauls kommentar (”everybody missed something that day”) tyder på motsatsen. Det är synd, för en så fantastisk karaktär som Carrie behöver inte den extra motivationen.

[2011-10-26 14:49]
Dennis

rebkin: På vilket vis var Abtahi förutsägbar som sleeper? Tyckte det fanns något intressant där med hustrun (eller vad det nu ska föreställa).

[2011-10-26 14:55]
linus

håller helt med dig kjell. homeland är årets bästa serie. den rör sig framåt så naturligt och enkelt, men ändå med så mycket nerv. det är ett bevis på en extremt välgjord serie.

jag har inte tyckt att claire danes varit en särskilt intressant skådis innan, men fan vad hon är perfekt för rollen här. precis som med serien i stort jobbar hon med små detaljer som tillsammans med den spännande och nerviga storyn skapar något helt mästerligt.

precis som jimmy skrev älskade jag när carrie höll i bönemattan utan att fatta vad det var. det var ett sådant där enkelt men så oerhört spännande ögonblick då jag satt helt som förstelnad. serien har haft många sådana ögonblick.

[2011-10-26 15:35]
rebkin

Dennis – ja, han har ju redan gjort den rollen i Sleeper cell. Kommer inte ihåg vad han spelade i 24 men då han varit med två ggr så finns det väl risk att en av dom snubbarna var terrorist också?

[2011-10-26 15:40]
Rebecca

Oh, jag älskar’t! :)Den krystade relationen mellan Brody och hustrun, Claire Danes nerviga figur som inte tar ett nej som svar, och herregud vad det slog gnistor mellan henne och Brody i slutet av avsnittet. Kanske förutsägbart, men också ett sätt för henne att hålla sig kvar i hans liv – med tanke på hur fascinerad hon trots allt är av det.

[2011-10-26 16:41]
matte

Sägs om senaste SOA-avsnittet då? Stängde av laptopen med lika delar chock och (den rätta sortens)ilska

[2011-10-26 19:10]
linus

nu har homeland förnyats för en andra säsong! inte så konstigt då den har blivit en stor hit för showtime.
kul, och bra tror jag, då manusförfattarna kan andas ut och inte pressa in allt de vill i en enda säsong.
http://insidetv.ew.com/2011/10/26/showtime-renews-homeland-for-a-second-season/

[2011-10-28 18:14]
Sigge

Jag håller med om allt, och är väldigt glad över Homeland, som jag nog betraktar som tv-veckans höjdpunkt. (Är också glad över religionstemat i nya Dexter).

Lite förvånad bara över att du inte nämner likheterna med säsong 2 av ”Forbrydelsen”. Flera teman är identiska. Danes plågade karaktär känns dessutom lite inspirerad av huvudpersonen i forbrydelsen/the killings.

Min enda kritik mot Homeland är Carries hemlighållna bipolära sjukdom, som känns som en manuskonstruktion. Den behövs inte! Hittills, ska jag säga. Vi får väl se hur den används.

[2011-10-28 23:42]
Kalle

Uppskattar också Homeland enormt mycket. Bara ett påpekande; Carries psykiatriska diagnos lär inte vara bipolär sjukdom då hon medicinerar med Clozapine (om jag kommer ihåg rätt) vilket är ett neuroleptiskt/antipsykotiskt läkemedel som används vid psykossjukdomar som exempelvis schizofreni. Sannolikt lär hon kanske ha paranoid schizofreni eller liknande vilket skulle kunna användas framgent i serien.

[2011-10-31 11:32]
Homeland « strambergare

[…] ibland så vill jag ju skriva Weird Science-analyser av TV, men gawd, hur ska jag orka med det? De kan de få hålla på med, jag nöjer mig med att […]

[2011-10-31 16:34]
Rebecca

Men oh, vad bra veckans avsnitt var! Får mig att längta till nästa måndag redan nu.

[2011-10-31 22:42]
Kjell

Verkligen. jag skulle ge mitt ena öga för ett dubbelavsnitt.

[2011-11-01 09:44]
Jay-D

Håller helt med, igår hoppade serien upp ännu ett snäpp för min del. J-ä-v-l-a-r vad bra det är!

[2011-11-01 14:14]
K

Diagnosen är bipolär, enligt Claire Danes och serieskaparna. Och nu är det visserligen bara Wikipedia-fakta, men där står det: ”Clozapine (sold as Clozaril, Azaleptin, Leponex, Fazaclo, Froidir; Denzapine, Zaponex in the UK; Klozapol in Poland, Clopine in Australia and New Zealand) is an antipsychotic medication used in the treatment of schizophrenia, and is also used off-label in the treatment of bipolar disorder.”

[2011-11-07 20:54]
Rebecca

Hur länge tror ni Brody och Carrie kommer hålla innan Brody listar ut vad hon gjort/ hon blir påkommen av sin chef ?

Awgg!! Det är så himla spännande, jag längtar redan till nästa vecka. Det var längesen en serie fick mig att bli så här tokig, senast tror jag det var Heroes säsong ett.

[2011-11-16 15:28]
Bemp

Ja, jävlar. Bra är den…
(SPOILER!)
…men lite snopen blev jag senast när Brody på bara ett par minuter vecklades ut i helfigur efter all mystik dom så skickligt vävt in honom i. Får se hur dom håller spänningen uppe nu när serien går in i en andra fas, men lite känns det som om dom släckte en motor där i onödan…?

[2011-11-16 16:07]
Anna

Underbar serie, så komplex och tankeväckande.

Men angående sjunde avsnittet så är jag inte helt säker på att vi har fått sanningen. Tror nog att Brody har något att dölja ändå, annars vore det lite för enkelt och med tanke på hur serien har styrts innan tror jag inte att de är ett dike de kör ner i.