Weird Science
Tekniknördens problem med alla lyckliga jävlar

2011-10-21  

Det ligger mycket visdom i talesättet »lyckligt ovetande«.

Okunniga får aldrig teknikångest. De gör aldrig felköp eftersom de inte bryr sig om att köpa rätt.

De köper ny teve för att de behöver ny teve och låter handlaren bestämma modell. Det enda de vet är att »den ska vara stor och platt«, och klarar den inte 3D så fattar de det inte ens. De har ställt in bilden exakt som de vill ha den – kontrast och färg på max, wide-läge på allt, 100 procent sharpness och 100 procent backlight. Ett 3D-perspektiv på den färgsoppan skulle inte ens märkas.

En gång kalibrerade jag teven för en av de Lyckligt Ovetande. »Vad fan, har du ställt om den till svartvitt?« dundrade han och tryckte på alla plustecken han kunde hitta på fjärrkontrollen.

Men det är alltså dessa tekniska imbeciller som är lyckligast med sina teveköp, som sover åtta timmars perfekt, drömfri skönhetssömn medan vi medvetna, kunniga, kritiska och smarta ligger sömnlösa över att ha köpt alla våra teknikprylar vid fel tillfälle, i fel modellintervall, med fel uppgraderingsmöjligheter.

För mig började det när jag lärde mig att man måste ha scartkontakt till teven i stället för att nöja sig med bild via antennkabeln, och att det måste vara full-scart, med alla stiften i, ty annars fick man skitbild och skitljud.

Sedan blev det alltifrån hertztal till ljuduteffekten i stereowatt man kollade upp med rynkad panna, och givetvis att teven inte bara hade text-tv utan text-tv med 100 sidors minne.

Och i platt-eran ratar vi redan HD-Ready och kräver Full-HD och »filmiskhet« med 23.98 bildrutor i sekunden, vi fnyser bekymrat åt läckande backlight och står i timmar i butikers testrumsmörker och synar vad den dynamiska kontrasten gör för svärtan.

Till slut gör vi våra val och går hem och lider över allt som kanske inte gått fel ännu men som garanterat kommer att plåga oss innan året är slut. En död pixel. Glapp i fjärde hdmi-kontakten. Källväxlingsproblem. Lite, lite, lite läckande rött.

Och så droppen: det kommer ett nytt Sigma-chip! Ens teve kan fungera hur perfekt som helst men… det är ju inte det nya Sigma-chipet.

Enda ljuset i expertmörkret är när en Lyckligt Ovetande frågar om han ska ha scartkabel till digitalboxen i stället för bara antennkabeln och man säger att han »kan få en av mig«, och så ger man inte bort en full-scart, trots att man har tio stycken i sladdlådorna på vinden, utan en med så få stift som möjligt.

Hämnden kanske inte är så ljuv men det är alltid en tröst att veta att en av de där lyckliga jävlarna inte ens får ut stereo ur sina plattevehögtalare.

[2011-10-21 13:02]
Kjell

FOTNOT: Denna text gick som krönika i Computer Sweden Life förra månaden.

[2011-10-21 13:03]
Bine

Säger du att min en månad gamla (läs: nya) Dune HD Smart B1 är obsolet så går jag bananas.

[2011-10-21 13:06]
Kjell

Åh, nej, Dune är lyckan! Mitt bästa teknikköp på 2000-talet.

[2011-10-21 13:17]
Jonas

Otroligt träffsäkert!

Det är även samma sak med bilar. Åh, vad jag kan vara avundssjuk på de lyckligt ovetande som är supernöjda med sin Renault Scenic eller liknande och inte för fem öre bryr sig som ljudnivå i kupén, körkänsla, allmänn bilkänsla osv osv.

[2011-10-21 13:34]
r

Ju bättre tv man har, desto mer krymper ens filmutbud till nya filmer som släpps i hd-upplösning. Därför väljer jag bort super-tvn. En för bra tv skulle innebära att jag inte skulle kunna uppskatta det stora utbudet filmer från hela filmhistorien jag tankar ner i xvid-upplösning från t ex Karagarga. Så kan man också tänka.

[2011-10-21 13:37]
lasse

r här ovan har en poäng. Det är oroväckande ofta men hör att folk inte sett den och den (i mitt tycke högkvalitativa) filmen för att ”den inte finns i 720p” utan hellre kollar skräp som då givetvis finns i just 720p.

[2011-10-21 13:49]
Joel

För oss som inte har teve kan en liknande text skrivas om de som väljer att envist harva runt på streamingsajter jämfört med de mer kritiska som väntar in en någorlunda vettig torrent.

[2011-10-21 13:58]
Kjell

Joel: ungefär som usenet-folket ser på torrent-användare… ;)

[2011-10-21 14:19]
Kjell

r: Visst är det så. Själv löser jag ”problemet” genom att kolla på flera olika ställen, det blir rätt mycket iPad och laptop också.

[2011-10-21 15:12]
Bine

Kjell och Joel: Brukar hålla med men BBC-serien ”The Field of Blood” var totalt omöjlig att hitta på usenet. (Rättare sagt: Jag hittade den bara som torris.)

[2011-10-21 15:25]
Kjell

Bine: Ja, fast där vann ju VPN-streaming överlägset! Fanns i några veckor på BBC iPlayer kring första sändningen i England.

[2011-10-21 16:10]
UncleKaiser

Usenet kostar väl pengar?…detta tolererar jag inte.
Hittar allt på torrent och maxar min lina på privata trackers.

Men funderar på att byta tillbaka till eDonkey igen..:)

[2011-10-21 17:50]
Bine

UncleKaiser: Kostar ungefär som 2 ½ chipspåse i månaden. Lätt värt.

[2011-10-21 17:51]
Bine

Kjell: Missade det då och har fortfarande inte sett det. Den är på att-se-listan.

[2011-10-21 18:01]
Anna-Karin

Jag är en av de lyckligt ovetande. Så jävla skönt.

[2011-10-21 18:16]
Per

Håller med Anna-Karin! Gud så skönt att lägga tid och pengar på vikitgare saker, t ex tv-spel. Kör PS3 + en tre-fyra år gammal Sony Bravia. Räcker för mig.

[2011-10-21 19:38]
UncleKaiser

2.5 chipspåse>gratis…principen är viktig i detta fallet…även om den är lite ”shady”.
Hade jag INTE hittat vad jag ville och hade jag INTE maxat min lina så hade usenet varit ett alternativ, självklart….inte nu.

[2011-10-21 20:16]
matte

Håller med Per och Anna-Karin, och måste hojta protest mot benämningen lyckligt ovetande. De allra flesta jag känner som nöjer sig med apparater som inte ens är i närheten av det bästa gör det pga rent ointresse, inte okunnighet. Say it now, say it loud, I am lyckligt OBRYDD and I’m proud :)

[2011-10-21 21:28]
UncleKaiser

En gammal klyscha borde väl oxo passa in här..
”Det kostar att ligga på topp”
Vissa kanske måste köpa välling till barnen istället för nya ajfån 4s(sorry)…eller helt enkelt gå till MediaMarkt o nämna prisklass på TV:n efter att noga räknat igenom budgeten.
Utrymme kanske inte ens finns för att kolla på de dyrare modellerna…
Något som lätt glöms av.

Inte nödvändigtvis pga okunskap, utan anpassning till verkligheten, för SÅ djävla komplicerat är det ju knappast
Det ska vara ljudkablar för tiotusentals kronor, som inte ens nyfödda oförstörda öron kan uppskatta..och definitivt inte en gammal lomhörd hårdrockare…

Det här tar ALDRIG slut….det är en ekonomisk fråga.

[2011-10-21 21:36]
r

Jag älskar usenet. Sedan jag började med usenet duger inget annat. Maxa sin lina och skita i ratio. Guld. Men visst laddar jag från torrents också. Men bara i nödfall. Det händer ibland (men inte ofta) att det man vill ha inte finns på usenet.

[2011-10-21 21:43]
Kjell

matte: En väldigt stor del av min text är givetvis ett självspäkande skämt. Kornet av verklighetsunderlag är just inte mer än ett korn. (Sanningen är att jag konstant hjälper olyckligt ovetande i umgängeskretsen, och skänker bort så bra kablar jag kan…) :)

[2011-10-21 22:53]
UncleKaiser

@r
Ratio är inget reellt problem för de som använder seedbox….men det kostar ju…satan oxo, nu trasslade jag in mig i vinkelvolten…
Usenet it is!
Jag är övertygad.

[2011-10-22 16:22]
Adam

Den lyckligt ovetande tenderar också att inte förstå sig på varför det är asviktigt att säkerhetskopiera datorn – om de över huvudtaget känner till möjligheten att göra det (ofta busenkelt med ett klick på time machine-ikonen). När datorn efter en tid kraschar – vilket den gjorde för en god vän i förra veckan – kommer den lyckligt ovetande att väldigt snabbt att bli en olyckligt ovetande person. Och det är just när man får säga ”Men du har väl säkerhetskopierat?” som all sömnlöshet, all teknikångest och alla tusentals googlesökningar känns sjukt välinvesterat.

[2011-10-22 17:37]
Håhå

Min ingenjörskompis brukade få utslag och nervösa tics efter att ha tillbringat 5 minuter med att titta på min stereo som hade blinkade 00.00 i displayen. Han brukade ställa om den varje gång jag råkat dra ur sladden. Good times good times.

[2011-10-23 10:25]
Tommy

Jag kommer aldrig att förstå mig på människor som köper en fin 40″ TV men inte ens bryr sig om att ställa om digitalboxen till 16:9 trots ihoptryckt bild med breda sorgkanter. Om man bryr sig så lite om bilden är det kanske bättre att köpa en radio?!? :P

[2011-10-23 20:31]
San

Nu vet jag ju att Kjell inte tillhör den kategorien av människor, men många vänner till mig diskuterar oftare bildkvalite ‘n själva filmen.