Weird Science
Krispiga New York-vykort

2011-10-04  

Hela första säsongen av How To Make it In America var en enda lång, blöt fredagskväll i New York: någon i gänget har fått nys om en galleriöppning i Chelsea, man dricker ett par öl, drar vidare till en krog någonstans i Meatpacking District, tar tunnelbanan till en hemmafest i Bowery, taxi till efterfest… rullar hem till Brooklyn någon gång vid fyrasnåret och sover bort halva lördagen.

Det här säger jag förstås som en turist med föreställningar om hur en fredagskväll i New York ser ut. How To Make It In America är som en dramatiserad version av nöjessektionen i New York Magazine; så här är det meningen att det ska se ut om man är cirka 27 år gammal och festar i det stora äpplet.

Precis som Louis CK verkar producenterna bakom HTMIIA besatta av att visa oss snapshots av New York. Och inte i någon metaforisk bemärkelse, utan bokstavligen. Seriens öppningsvinjett, med sin mosaik av streetkreddiga fashionbilder, flyter in i varje avsnitts estetik. Sällan har väl en teveserie känts så i synk med sin öppningsvinjett.

Visst kan man se större poänger med serien än dess atmosfär. Man kan till exempel argumentera för att finanskrisen fungerar som ett ledmotiv – inte minst Aloe Blaccs kongeniala vinjettmusik understryker det – men jag skulle inte dra för mycket på de växlarna.

HTMIIA är ett kul mikrokosmos att vistas i, men det är just ett mikrokosmos. Varje gång Ben och Cam smakar på lite framgång klantar de till det. Det beror förstås  på att manusförfattarna fattat att jakten är roligare än själva fångsten. Den dag Ben och Cams klädmärke Crisp blir en succé (tror vi på det?) kommer man att tappa incitamentet till allt som gett serien sitt namn.

Rapparen Kid Cudi, som har en central biroll, besökte Conan häromdagen och flashade sina limiterade Tillbaka till framtiden II-dojor. Han hade köpt fem par för cirka 4 000 dollar styck – fyra till sig själv och ett par till sin flickvän. I serien spelar han en kille som tjänar sitt levebröd med att sälja gräs och gå ut med hundar (»Canines & Cannabis« står det på hans visitkort). Vore HTMIIA mer modellerad efter verkligheten borde den alltså se mer ut som Entourage.

Den underdog-stämpel som fortfarande ligger över seriens huvudpersoner kan bli rätt svår att upprätthålla. Men en säsong till ska det väl gå.

[2011-10-04 10:36]
Richard

Måste säga att jag hade mycket svårt för seriens nystart. Där första säsongen kändes som en kärleksfull hyllning till East Village hipsters, tyckte jag mig nu istället kunna skönja en satir av den samma.

Iofs blir ingen gladare än jag om hela den Brooklyn Lager sippande delen av världen får en knäpp på näsan. Men här görs det ganska tacky. Jag menar varken japangrejen eller antagonistdesignerspåret hade någon vidare finess om det var tänkt att vara ironi.

[2011-10-04 11:35]
San

De senaste säsongerna har jag slagits av att många serier inte haft sitt ursprung i New York eller LA, som brukar vara det vanligaste. Förra säsongen kom det t.o.m. fyra Chicago-serier.

Men det verkar vara någon sorts backlash på gång, i år har alla nya serier förutom Terra Nova utspelat sig i New York.

[2011-10-04 12:28]
Kjell

Har ännu inte hunnit se Terra Nova, men den verkar, att döma av aggressiviteten och trögheten hos urinnevånarna, utspela sig på den gotländska landsbygden?

[2011-10-04 12:31]
Petter

Kul timing att du skriver om detta just nu när jag precis tryckt i mig säsong 1. Underhållande men kanske ingen must see…tycker Ben är lite för perfekt för att vara trovärdig…

[2011-10-04 12:33]
San

Snarare Österlen.

[2011-10-04 14:15]
matte

Kjell: Hur tänker du nu?

[2011-10-04 15:33]
Kjell

matte: Som jag fattat det är det aggro-creepy gotlänningar med i Terra Nova? Eller om det nu var skåningar.

// edit: Aha, ok, ser nu att det var utdöda dinosaurier. Nåja, ganska nära. //

[2011-10-04 15:46]
matte

Kjell: Gotcha

[2011-10-04 16:58]
r

Jag gillade säsong 1 hyfsat mycket även om huvudpersonerna är extremt träiga personligheter + usla skådisar (speciellt Ben Epstein och hans ex-girlfriend) men det känns som om det under seriens frånvaro (1.5 år nånting?) byggts upp rätt starkt hipsterhat i samhället i stort. Själv blir man ju influerad vare sig man vill eller ej, och därför är det lite jobbigt och pinsamt att titta på serien. Speciellt inledningens new yorkiga hipstercollage kompat av neosoul. Ironin är lite för finstilt för att man inte ska tro att det inte ligger en stor dos distanslös beundran för miljöerna i serien hos kreatörerna.

[2011-10-04 18:57]
Henke

Det känns som vissa här letar argument för att den inte ska vara bra. Det är en rolig skön serie i NY-miljö. Det räcker att jag ska känna den underhållande och sevärd.

[2011-10-04 19:23]
Diego

Förbannat skön serie! Det är jävligt lätt att göra sig lustig och hitta saker som är töntigt med den, men kan inte låta bli att bara ryckas med!

[2011-10-04 19:52]
Diego

Philip, jag fick ett autosvar på mailen om att du är tjänstledig när jag kommenterade här ovan. Bara så du vet.

[2011-10-04 20:23]
r

Jag fick auto-mail från Philip också. Skumt.

[2011-10-04 20:44]
San

Jag gillar den, skön ersättare till Entourage som gått på tomgång ett tag.

[2011-10-05 02:52]
D

Riktigt underhållande och skön serie IMO men sedan är jag också hjälplös NY-romantiker. Tyvärr bara 8 delar den här säsongen också :(

[2011-10-05 09:23]
D

@Kjell: När kommer din stora hyllningstext till ”Bron” såg på Twitter att du gillar den, vilket för mig är svårbegripligt, så skulle vara intressant att se dig utveckla dina tankar kring serien lite mer utförligt.

[2011-10-05 09:33]
Kjell

D: ”Stor” hyllning vetefan, men absolut, jag gillar en hel del i serien! Men det kan fortfarande bli pannkaka av storyn. Får se vad jag kommer mig för att skriva om det.

[2011-10-05 16:22]
Philip

r och Diego, tack för att ni sa, ska försöka åtgärda det.

[2011-10-10 13:37]
r

Apropå senaste avsnittet: jag behöver hjälp med att få nåt ur huvudet: Jag kommer att tänka på en film, new-york-skildring, där en biroll är en homosexuell narkoman , fifflartp, som går ut med rika damers hundar. Någon som vet var jag fått det här ifrån? Vet inte om det är en nutida film eller 70-tal.

[2011-10-11 12:53]
r

ingen som vet vilken film jag tänker på? har grubblat på detta i två dagar nu.