Weird Science
En déjà vu med Gustav Svensson

2011-10-01  

Bill och Monica ska fira sin 30-åriga bröllopsdag, men nu har Monica fått nog av Bill och vill skiljas. Bill prioriterar bara sport och ger inte Monica någon uppmärksamhet alls. Monica ger Bill en sista chans och paret åker iväg på en kärleksweekend där Bill måste bevisa att han älskar Monica mer än sport. Men på hotellet bor fotbollslegenden Gary Lineker och ställer allt på sin spets för Bill.

Det här upplägget till en film återgavs av en kompis på Facebook häromdagen, och min omedelbara reaktion var »hey, den där har jag ju sett«… fast nu stod det egentligen inte Bill, Monica och Gary Lineker utan Lena, Gustav och Tommy Franzén, och några detaljer skilde sig lite grann från vad jag mindes. Vafan?

Eftersom jag inte ville visa mig dummare än vanligt på Facebook googlade jag mig fram till att det som återgivits var handlingen till den kommande Svensson Svensson-filmen, med undertiteln I nöd och lust. Förgäves sökte jag efter uppgifter om att man på gammalt hederligt Albert och Herbert-vis bearbetat källmaterial från England, för även om handlingen som sagt inte var exakt densamma fanns där ändå en kuslig likhet med An Evening With Gary Lineker. Ursprungligen en mycket populär pjäs från 1991 av Arthur Smith och Chris England, filmad för teve 1994 med Caroline Quentin, Clive Owen och Martin Clunes i regi av Andy Wilson – och det är denna som jag känt, älskat och sett åtskilliga gånger på en sliten gammal VHS-kopia. (Det är också denna som gjort att jag ännu inte riktigt förstår hur Clive Owen kan ha blivit en sån actionhjälte – han ska ju vara en sportgalen sparris som säger »Well done! Brilliant« när hans fru hittar på att hon ska lämna honom för Gary Lineker.)

Här åker Bill (Owen) och Monica (Quentin) till Ibiza för att försöka få lite liv i sitt stagnerade förhållande – eller, det är vad Monica hoppas på, men det är juli 1990, fotbolls-VM i Italien och Bill är fullständigt uppslukad av den nära förestående semifinalmatchen mellan England och Tyskland. Dessutom dyker några mer eller mindre ovälkomna gäster upp: reseförfattaren och fotbollsfantasten Dan (Clunes), Bills odrägligt torra kompis Ian (Paul Merton) samt tyska Birgitta (Lizzy McInnerny, med en något irriterande accent) som Ian hoppas på att få ihop det med.

Så handlingen i Svensson, Svensson är ju uppenbarligen inte identisk. Men det hela tål ändå lite mer efterforskning, och nu råkar det ju finnas ett par trailrar för den svenska filmen på nätet. Ser man på dessa verkar det i och för sig inte heller som att det är någon karbonkopia det handlar om: det är betydligt mer förvecklingskomedi, där Gustav Svensson (Allan Svensson) ber fotbollslegenden Tommy Franzén (Peter Dalle) dölja sin identitet för hustrun Lena (Suzanne Reuter); Tommy tar sig namnet Lars Runke, utan att förutse att detta råkar vara en konstnär som Lena känner till namnet och som senare dyker upp på hotellet (spelad av Torkel Petersson)… det blir visst full förvecklingsrulle med fysiska krumbukter, knockoutdrinkar, kändiscameos, möjligtvis något skämt om konstnärens efternamn (en ren gissning från min sida) samt säkert en hel massa saker som saknas i An Evening With Gary Lineker, minsann!

Men ändå. När Gustav säger »jag måste hitta ett sätt så jag kan se matchen« är det förstås som en sammanfattning av Bills ständiga jakt på teveapparater (hans första ord när han sett sig om i hotellrummet: »It’s a shit-hole. There’s no television, I can’t believe it. It’s the most expensive hotel I’ve ever been in and there’s no bastard television, what am I gonna do?« Och när Gustav genast börjar bli utsatt för liderliga blickar från kvinnan bakom hotelldisken är det svårt att inte misstänka paralleller med Birgittas centrala plats som flörtobjekt och svartsjukekatalysator.

Samtidigt, vad vet jag? Alla dessa spekulationer baseras på en kort säljtext och två trailrar. Det kan ju vara rena sammanträffanden. Man blir väl tvungen att se Svensson, Svensson – I nöd och lust för att få reda på om likheten mellan de båda verken är få och slumpartade, eller om det egentligen borde stå en liten hänvisning till Smith och England någonstans i eftertexterna. Problemet är att jag inte har den minsta lust att gå och se filmen, så kanske någon av er vill göra det åt mig? Och rapportera så småningom? Kanske någon som rentav har sett An Evening With Gary Lineker också? Hela filmen finns på YouTube, tamejtusan (inte utgiven på dvd tyvärr), så jag tror att jag själv hellre ser om den ännu en gång.

En viktig skillnad till, förresten: hos paret Svensson är det visst mannen, inte kvinnan, som talar till kameran.

 

[2011-10-01 14:50]
bfiner

Har den fortfarande på att-se-listan, alltså Gary Lineker-filmen. Efter ett Twitter-tips! Jag kan lova att jag inte kommer att se Svensson-filmen. Bra att du gör WS-comeback, Magnus!

[2011-10-01 19:02]
Magnus H

Tackar ödmjukast! Jag har åtminstone en text till på lut, som jag ska försöka få fason på snarast…

[2011-10-13 19:52]
Martin Erlandsson

Hej Magnus! Imorgon fredag 14/10 kommer svaret på dina frågor i filmrecensionen som publiceras i Hallands Nyheter och Hallandsposten.
Jag creddar förstås Weird Sceince för att upptäckt likheterna.
Kolla in på http://hn.se/nojekultur om ni inte bor i Halland ;-D

[2011-10-13 20:38]
Magnus H

Härligt, Martin! Jag undrade just idag, när jag passerade en affisch för den på stan, om jag ändå skulle behöva se filmen för att kunna stilla min nyfikenhet.

[2011-10-14 21:05]
Martin Erlandsson

Här är biorecensionen som verkar vara den enda i en dagstidning som nämner ”An evening with Gary Lineker” och en av de få som tar upp att det är en filmatisering av en teaterfars:
http://hn.se/nojekultur/recensioner/filmrecensioner/1.1395261

[2011-10-14 22:11]
Magnus H

Strålande! Jag trålade runt lite efter andra recensioner tidigare idag och såg en som nämnde det svenska teateroriginalet, men ingen som nämnde den engelska pjäsen/filmen.
Jag såg nog inte heller någon annan som var så positiv… oavsett vem som skulle komma närmast min egen smak kan jag nog håla mig från biograferna. Kanske missar jag en underskattad pärla? Men ”An Evening…” är en rejäl favorit, så sista meningen i din recension har jag mina tvivel kring. :)