Weird Science
Semestersnurrig serienörd tillbaka i staden. Småstaden.

2008-08-05  

Brollans Dark Knight-hyllning, vilket fantastiskt välkomnande vid återkomsten från internetlösa semesterlandet! Tänk om femtonårige Magnus försökt slå i tjuettårige Kjell att »om drygt tjugo år kommer DU att höja ett par läderlappsfilmer till skyarna!« Ha.

Nu har jag inte sett The Dark Knight än, utan tänkte göra det på torsdag. Däremot såg jag om Batman Begins härom kvällen, och irriterade mig på samma grejer som förut, men gillade den ändå mer än sist – och framför allt var det ju toppenpepp inför den stundande restaurang-och-biokvällen med kompisgänget. Oj, oj, OJ så trevligt vi skulle ha, om inte The Dark Knight hade försvunnit från repertoaren. Efter en. EN. Sketen. Vecka. Till förmån för Arkiv X och den där Star Wars-grejen (tänk om tolvårige Magnus hört den dissningen). Vad? Jäkla skitstad. Hur länge har Kung Fu Panda gått nu, fjorton veckor? Kanske inte, men om det gällt Göta kanal – the Prequel: Det började på Saltkråkan hade den allt gått ett halvår till.

Pfft. EN vecka.

Så tack, tack så himla mycket för den, SF och Svenska bio; nu blir det raka vägen till Piratbukten för mig.

…eller, näe, det blir det ju inte. Men ni kan ju glömma att jag kommer köpa någon svensk Dark Knight-dvd; tidigast möjliga förhandsbeställning av den amerikanska utgåvan blir det, direktimport rakt förbi alla svenska kanaler bara. Jag förhandsbeställer väl Hellboy II när jag ändå håller på.

Och veckan som började så bra. Vet ni, vilken annan medeltidsvecka som helst hade monsunregn-på-slängkappor framkallat små leenden på mina läppar, men just nu är associationerna för tråkiga; jag hade ju med så stora förväntningar sett fram emot en annan regnbestänkt mantel. För nog regnar det i nya filmen? Jag vet ju inte! Jag var villig att betala pengar för att få veta!

Får väl kolla om Watchmen-trailern igen i stället.

[2008-08-05 12:45]
Thomas R

Världens just nu mest populära film går endast en vecka under semstertider!? Vilka puckon! Det är nästan som om SF själva skulle säga: ”Men den går ju att ladda ned!”.

[2008-08-05 14:50]
Morgan

Och i annat fall hade man ju alltid kunnat säga ”Jävla SF Bio som bara kör Batman när det kommer så mycket annat som jag vill se”, eller?

Det famgår dock inte på vilken av SF Bios eller Svenska Bios biografer man så totalt åsidosätter sina kommersiella intressen.

[2008-08-05 15:05]
Philip

Watchmentrailern förresten – Billy Corgan? Det känns lite jobbigt.

[2008-08-05 15:34]
M.O.

Själva poängen här är väl att världens mest omtalade film just nu ges en enda biovecka i Visby – medan Kung Fu Panda (en annan kommersiell kvalitetsfilm) går i evigheter. Det är väl ingen direkt genial regional programpolitik av SF? Dessutom slår den hårdare mot de bofasta gotlänningarna, som har en enda sommarvecka på sig att passa in ett biobesök, medan alla semesterfirande stockholmare lika gärna kan se filmen när de kommer hem igen från ön.

[2008-08-05 15:57]
bine

Det är SKANDAL (eller näst intill, he he) och det är som att vilja se »såna filmer« på största duken. Om man vill vara säker får man fan-i-mig se till att släpa sig ner till biografen premiärveckan. Efter första veckan vet man helt enkelt inte, ens i Sthlm.

PS. Gillar affischen!

[2008-08-05 15:58]
J.D.B

Det är väl snarare så SF i vissa delar av landet har förstått vilket fruktansvärt överreklamerat skräp det var och därför valde att dra in det hela.
Jag kan bara hoppas!

Någon av alla de kritiker, som jag en gång litade på, borde göra en galant gest och ge mig pengarna tillbaka, 105kr…

[2008-08-05 16:22]
Magnus

Det kanske ligger goda ekonomiska beräkningar bakom, de nämnda filmerna plus Mamma Mia kanske är optimala utbudet i Visby just nu. Och nog har jag klagat på att det gått för få filmer tidigare – fem filmer är ovanligt mycket, känns det som. Men nu var det ju The Dark Knight jag ville se! Det är rent privat gnäll, detta. Men nog känns det ganska snopet, särskilt då t ex Hancock gick i flera veckor… (känns det som). Det är väl nån sorts tajming-fråga. Eller nåt.

Grejen med Watchmentrailern, känns det som, är att man verkligen ska passa på att njuta av den nu. Ja, det är bara en samling igenkännbara ögonblick, satt till trailertypisk rockmusik, men bilderna är tillräckligt snygga för att man kan tillåta sig hoppas ett tag, på att filmen verkligen KAN bli BRA. Ett tag… innan det dyker upp förhandsrecensioner om träigt skådespel, för stor emfas på action eller »om det nu är svårt att få plats med allting i en långfilm, varför är tre fjärdedelar i slow motion?«.

Vem vet, vem vet, men kolla vad mumsig Dr Manhattan ser ut! Och där är bjässe-i-Vietnam-scenen! Kolla Mars-grejen! Kolla där är attentatet mot Veidt!

Kan bli hur o-tungt som helst. Men som en kompis till mig sade, jag är nöjd med en »illustrerad klassiker«. Om ni hajar.

[2008-08-05 21:44]
bine

Det är väl så att familjefilmer går bättre när det är medeltidsvecka, helt enkelt? Även en lajvarunge behöver vila emellanåt.

Den går kanske (lite kaxigare, men med glimten i ögat: säkert) upp nästa vecka igen.

[2008-08-05 22:57]
Per

Bu för SF! Man ska nog inte klaga när man bor i Tjockholm (här bjussar ju SF till och med på konstiga avantgardefilmer i ”Smultronstället”-serien) men jag blev mäkta störd över att Edward Nortons Hulken numera går på EN salong – i Heron City. Just som jag äntligen skulle slå till. Hulk mosa!

[2008-08-05 23:32]
Magnus

Per, en salong, det är ju i alla fall miljoner procent mer än den gått här i Visby! Eller nåt sånt, jag får fråga min fru, det är hon som är matematikern i familjen…

[2008-08-05 23:36]
Magnus

Förresten måste jag i sanningens namn nämna att när jag tidigare skrev att det går fem filmer i Visby, räknade jag fel, det går bara fyra (som sagt, det är inte jag som är matematikern i familjen).

[2008-08-06 08:19]
Morgan

Fast fyra är inte så bara om det är endast en salong i biografen.

[2008-08-06 17:22]
Magnus

Morgan, jovisst, på det sättet är det ju inte så illa.

Hur som helst verkar jag ha drabbats av dålig Batman-karma – jag tänkte nostalgisera lite med den gamla sviten – eh, inte fyrtio- eller sextiotalsvarianterna då iofs, utan Burton/Keaton osv – och upptäckte att samtliga åtta skivor i boxen jag köpte för ett par år sedan (jag ska inte gnälla om att det var den svenska utgåvan) blivit ospelbara. Du milde!