Weird Science
Speaker på speed

2010-12-17  

Kollade hockey på en av Canal Plus Extra-kanalerna, en av de sista elitserieomgångarna innan landslagsuppehållet. SSK mot Frölunda, vardagsgrått och serielunksavslaget. Men med fem minuter kvar av tredje perioden hände något med arenans högtalarsystem ¬≠– det sjukaste, och roligaste, jag någonsin hört på en hockeymatch.

Canal Plus sändningar är sammanlänkade med ishallarnas Mediatec-system och går därmed till viss del ut direkt även i jumbotronerna, vilket gör det upplagt för en del »mänskliga faktorn«-misstag. Ibland händer det att hemmalagets funktionärer råkar lägga ut en otillåten teverepris eller blandar ihop intervjubilderna från teveproduktionen med sin egen liveintervju. Men aldrig har jag sett, eller hört, detta, eller trott att det ens kunnat hända:

Med fem minuter kvar av matchen hörs plötsligt Canal Plus-kommentatorn eka rakt ut i PA-systemet i hela AXA Sports Center i Södertälje.

Jag blir i extas i tevesoffan, ropar på min son, inser att det är blooper-historia som skrivs framför våra ögon och öron. A–tt se domarna och spelarna agera på isen samtidigt som de hör en utmickad tevekommentator, likt en speaker på speed, ropa ut utlåtanden om »pinsamma domarmisstag!«, »brutalt fula« armbågstacklingar, att passningar är »LYSANDE!« samt ett och annat »HUR KUNDE HAN MISSA?«… det var så förhäxande att jag samtidigt både gapskrattade och flämtade efter andan.

Det var inte förrän min son påpekade att inte bara verkade spelarna helt opåverkade, vare sig tränarna i båsen eller publiken på läktarna tycktes bry sig, som jag insåg att kommentatorljudet inte alls gick ut i arenan. När jag kontrollbläddrade mellan matcherna ekade ljudet på samma sätt även på de andra kanalerna. Och på SVT lät det som om Rapport-ankaret satt i en katedral och läste sina telegram.

Jag hade helt enkelt råkat komma åt »advanced surround«-knappen och fipplat in hemmabioförstärkaren på nån arenarock-preset-effekt.

Av detta har jag lärt mig två saker.

1. De där teatereffekterna på moderna förstärkare låter verkligen äkta. Kul att veta, även om jag aldrig kommer att använda dem igen.

2. Moderna förstärkare behöver en stor, fet »reset«-knapp, mycket mer än »preset«. Det tog mig en timme att hitta tillbaka till min grundinställning, som automatiskt läste av surroundsignalerna och hade »neo: 6«-inställningen som default vid vanlig stereo.

[2010-12-17 11:06]
Henrik

Vem står egentligen för blooperhistoria?

[2010-12-17 11:15]
Kjell

Ja, det är ju den självspäkande frågan jag ställer här… eller hur menar du?

[2010-12-17 16:17]
Julia

Underbart.

[2010-12-17 17:07]
Kjell

Det sjukaste, och roligaste, är väl att det är helt sant.

[2010-12-20 10:54]
Julia

Det tvivlar jag inte en sekund på.

[2010-12-20 11:34]
Kjell

Nähä och varför tvivlar du nu inte på det!