Weird Science
Skriver Sorkin talen åt Obama?

2008-07-14  

obamasmsquare.jpgDet är något bekant över Barack Obamas tal. Under hela våren, så fort den amerikanske presidentkandidaten hållit ett nytt segertal under sin premiärvalskampanj, har jag suttit som klistrad framför YouTube – stundtals knockad av hur välskrivna och vällevererade talen är, men också av hur lika de är den teve-fiktive Vita huset-presidenten Jed Bartlets tal, av manusförfattaren Aaron Sorkin.

Tidigare i år avslöjade The Guardian att rollgestalten Matt Santos, den karismatiske presidentkandaten från Vita husets underskattade sjundesäsong, var direkt baserad på en likaledes ung, karismatisk och dåmera helt okänd politiker från Illinois – Barack Obama.

I ljuset av denna kittlande sammansmältning av fiktion och verklighet drar jag mig till minnes ett dvd-kommentarspår från The West Wing-boxens fjärdesäsong. Det är skådespelaren Joshua Malina som i ett plötsligt infall frågar Aaron Sorkin: »Får du inte konstant förfrågningar från riktiga politiker om att skriva tal åt dem?«

Och Sorkin, som fram till dess pratat närmast oavbrutet, blir helt tyst i flera minuter. Måhända samma tystnad som hans karaktär Sam Seaborn i ett avsnitt ursäktar med orden: »spökskrivare tar aldrig åt sig äran.«

[2008-07-14 10:22]
Julia

Det är synd att det inte går att göra tillfredsställande creepy OOOooOOO-ljud i skriven form.

[2008-07-14 10:31]
Daniel

»spökskrivare tar aldrig åt sig äran.«

Nä, de blir väl oftast besvärade och svarar ”inga kommentarer” (Hej, Aron Flam!)?

[2008-07-14 13:19]
it

väldigt intressant idé!

[2008-07-14 15:23]
Julia

Nån med känsla för rytm är det ju iaf… Minns ni den här?

http://www.youtube.com/watch?v=2fZHou18Cdk

[2008-07-15 04:17]
Bernhard

Intressant. Sen har vi ju också Jonathan Rollins från ”Lagens Änglar”. Icke att förglömma.

[2008-08-13 12:34]
Weird Science » Obama erkänner att han snor från Sorkin

[…] framför allt får jag lite vatten på den småkonspiratoriska kvarn jag rullade i gång i min WS-goes-Expressen-notis härom månaden. På frågan om vad Sorkin tycker om Barack Obama säger han, föga förvånande, […]

[2009-01-27 01:00]
Weird Science » Vita huset: som på teve, fast större

[…] förrän han sögs in i den offentliga sektorn. Och det sägs ju, vilket jag först läste här på WS faktiskt, att Matt Santos är baserad på Barack Obama […]