Weird Science
Neo-britthumorns big bang

2008-07-15  

spaced-complete.jpgVar gång Simon Pegg syns i världens viktigaste talkshowsoffor blottas en gigantisk tandställning över hela det brittiska öriket.
Det är nationens samlade bestånd av sci-fi-geeks som spricker upp i ett stort, stolt leende.

Det var ju när Simon Pegg och Edgar Wright med teveserien Spaced öppnade dörren, som mobboffren – hånade i åratal för sina docksamlingar, svärdfajter och autistiska detaljkunskaper – kunde kliva ut i omvärlden som popkulturkonnässörer i stället för Star Wars-töntar.

Mellan 1999 och 2001 förändrade Spaced allt. För brittisk sitcom, för amerikansk filmhumor (Judd Apatow, Matt Stone och Mike White avgudar serien), för en värld av uppgraderade nördhipsters. Och för Pegg och Wright själva, som gick vidare med världssuccér som Shaun of the Dead och Hot Fuzz.

Vare sig rollgestalterna i Spaced hade paintball-vendetta, filmreferensfrossa eller kärleksbekymmer så var lidelsen total. Och mitt i stöket av Return of the Jedi-geekofilia, sleaze-cineastiska Evil Dead-hyllningar och seriebutiksromantik var Spaced också en rörande sitcom om vuxenpoängsvägran och 20-nånting-vänskap. Därtill förpackad som en fyrverkerilåda av sinnessprängande montage, filmiska ljuseffekter och kameratricks.

Nästa vecka släpps den amerikanska dvd-boxen Spaced: The Complete Series, sommarens viktigaste 2000-talskulturhistoriska referensverk – komplett med ny, extra-ful omslagsgrafik helt i tidiga, tecknade Star Wars-filmaffischers anda. Dessutom med en stor överraskning i kommentarspåren: förutom seriemakarna dyker ett halvdussin amerikanska kändisfans, som Tarantino, Kevin Smith och Matt Stone, upp för att peka ut referenser. Eller så kanske de bara gör som alla vi andra, skriker »käften, kolla nu« och krampar av skratt.

[2008-07-15 10:49]
The one and Donny

Favorit:
Avsnittet då de kör slow-motion-fajts. I köket: Den tysta överenskommelsen männen emellan, då även konstnärsgrannen Brian fattar vad som ”måste” göras.

[2008-07-15 12:43]
Eric Rosén

En fantastisk serie som förtjänar större uppmärksamhet. Tackar.

[2008-07-15 12:57]
Fredrik

Favorit: Tim och hans ärkefiende Duane har stand-off i skogen med paintballgevär och ger sig hän i en fantastisk raspig röst-duell… Ungefär som Will Arnett och Alec Baldwin gjorde i 30 Rock drygt åtta år senare…

[2008-07-16 10:17]
Jonas

Hur har jag missat det här? Tack för tipset!

[2008-07-16 12:38]
Niklas

Kjell, jag behöver komma i kontakt med dig, men hittar ingen mailadress här på sidan. Finns sådan?

[2008-07-16 14:14]
Kjell

kjell.haglund@mac.com

[2008-07-16 15:11]
Steffe

Tack för tipset! Klämde de första 4 avsnitten i går, och det är ju en fantastisk serie! Hur man kunnat missa den i alla år är en gåta.

[2008-07-16 15:43]
ellen

Det har väl med TV4 att göra, men jag blandar ihop Spaced med den där serien där två killar bor ihop. Heter den Peepshow? Den som är filmad i förstaperson hela tiden.
Nu gör det inte så mycket, ihopblandningen, båda är svinigt roliga.

[2008-07-20 21:27]
erika

världens bästa tv-serie

[2008-08-04 11:12]
Weird Science » Hader förgyller Spaced-kommentarer

[…] vet sedan tidigare att R1-utgåvan av Spaced är ett av årets mest omtalade DVD-släpp. Tajmingen för Edgar Wright […]