Weird Science
Caprica i kåpor

2010-10-11  

Jag har sett fram emot nystarten av Caprica som ett litet barn ser fram emot Kalle Anka på julafton. När väl avsnitt 10 fanns på min dator har jag gått och grämt mig över att jag inte haft tid att se det. Så en morgon fanns det äntligen en lucka, och jag satte mig i myskoftan med myskaffet och förväntade mig få se det episkt snygga högteknologiska drama som kännetecknat de tidigare nio avsnitten.

Förstå mig rätt nu. Jag är en av de där som aldrig gillade Battlestar Galactica (jag vet, skjut mig nu). Jag har verkligen känt att jag borde älska serien.Två gånger har jag försökt ta mig igenom den. Första gången kom jag några avsnitt in i säsong två innan jag tröttnade. Andra gången kom jag inte längre än avsnitt fyra i första säsongen innan jag kände att det här är väl bra, sådär, men det omkullkastar mig inte som det borde. Det har ju allt som jag gillar. Rymdskepp. Moraliska dilemman. En fiende som kanske inte är ond. Tuffa brudar som röker cigarr och är piloter. Cyloner! Men det funkade ändå inte för mig. Så är det ibland. Ingen är perfekt.

Och en sak till:

Varje gång den där blonda, rödklädda bruden börjar viska förföriskt i den plågade Dr Baltars öra så ville jag bara gå och lägga mig. Hej – were you listening to me Neo, or did you look at the woman in the red dress?

Men Caprica! Caprica tog sci-fi:n ned till diskbänken. Till en av de där planeterna som man bara swischar förbi när skeppet lägger in hyperdriven. Till vardagslivet. I en annan kultur, på en annan planet. Som en lite förvrängd spegel av vår egen värld. Jag vet att många tycker det är störigt med att det finns en massa jord-lika detaljer (till och med jag stör mig på windowsloggan på Daniel Greystones laptop) som snitt på kavajer och cigaretter. I det stora hela tycker jag att det är ett lysande grepp. Om de vill kommentera vår egen verklighet och våra dilemman, som terrordåd, religiös fundamentalism och forskningsetik, varför inte göra det i en snarlik miljö som vår egen? Bara att det inte utspelar sig på ett framtida jorden gör det till så mycket bättre samhällskritik. De gjorde inget nytt efter att jorden övergavs. De fortsatte bara på samma sak. För de är bara människor, med mänskliga begär.

Så nu när säsongen äntligen fortsätter efter den dramatiska avslutningen i halvtid, så var mina förväntningar skyhöga. Och vad får jag?

Låt mig illustrera med några screencaps från avsnittet:

Rådet sammanträder.

Moder abedissan tar emot.

Och Sean Connery dyker upp, rakt från Rosens namn.


Ni ser? I stort sett hela avsnittet befolkades av munkklädslar från ett dåligt fantasylajv.¬†Och utspelade sig på planeten Gemenon där den terrorstämplade Church of the one har sitt högkvarter, komplett med vindpinade torn och facklor på stenväggarna. Det spelar ingen roll att det var nattsvarta intriger och knivhuggande av munkar, det här är inte mitt Caprica! Caprica ska vara bulkiga robotar och Eric Stoltz ångeströkande i sjukt snygga skjortor. Det ska vara hårda tatuerade Taurons och shootouts i gangstercyberspace.

Det ska vara tonårsångest och terrordåd. Kom tillbaka!

Som tur är så hämtar avsnittet upp sig lite på slutet när Zoey Greystone får sparka lite avatarstjärt. Det räddar det lite. Jag hoppas verkligen Caprica är på rätt spår igen i nästa avsnitt, för jag behöver verkligen min drama-sci-fi-fix som jag saknat så länge.

[2010-10-11 10:56]
San

I BSG var det en del kåpor och toga-dräkter när de lekte religion har jag för mig.

[2010-10-11 10:57]
Maria

Haha, vad fan? De där bilderna gör mig inte jättesugen att klicka igång avsnittet som ligger och väntar. Jag är visserligen inget större fan av Caprica (älskade BSG och tycker ”nja, okej då” om Caprica) men har ändå sett fram att se vad som ska hända med serien. Förhoppningsvis inte en massa kåpor…

[2010-10-11 11:36]
David

Väljer att se avstickaren till Gemenon just som en avstickare. Det blev lite Star Wars ep I-III-vibbar när det där gänget sprang omkring i CGI-miljö med sina munkkåpor. Vi får hoppas att de håller sig på rätt planet framöver.

[2010-10-11 12:37]
Bine

Jag är med dig mot BSG, Anna-Karin. Jag provade tio avsnitt, ungefär, sen var jag tvungen att lägga ner. (Det var alla »frakk« som verkligen fick mig att se rött. Därför känns Caprika inte heller som att det kan funka för mig…)

Älskade kommentaren om Neo. Kalasinlägg!

Korr: Filmen/boken heter »Rosens namn«.

[2010-10-11 12:37]
Tomra

Anna Karin. Stargate Universe har annars rätt mycket drama också…för mycket enligt vissa.

[2010-10-11 12:45]
Bine

Tomra och Anna-Karin: Glömde. Jag kan nog inte gnälla på BSG. Jag tittar ju på just Stargate Universe (nästan bara för att Robert Carlyle är med).

[2010-10-11 14:15]
sdf

Caprica är ju den segaste sämsta skiten ever. Det är som BSG minus allt det bra.

[2010-10-11 15:04]
Anna-Karin

Bine: fixat. Tack.

Maria: Jag hoppas också det var en avstickare.

[2010-10-11 16:47]
ellen

Som sen i BSG (började med Caprica och sträcksåg hela BSG på två veckor mellan C-avsnitten) håller jag inte med. Det enda jag saknar är att det borde vara mer BSG-referenser. Kåpor och dolkar och grejer är bara bra så länge de mördar varandra. Och dessutom vet man ju hur det slutar, det gör det på nåt sätt ännu bättre. Gud spelar ingen som helst roll, liksom.

[2010-10-14 02:36]
Hans

Det är ju lite märkligt hur skaparna är besatta av syster Clarice. Om jag har förstått saken rätt efter att ha läst lite amerikanska tv-bloggar så insåg skaparna att syster Clarice sänkte tempot rejält, så vad gör de? Ett helt avsnitt med donnan i vad som är ett försök att återupprätta karaktären men som bara lämnar mig kall.

När de istället har så fantastiska beståndsdelar med galna vetenskapsmän och robotar och avatarer med existentiella grubblerier. Det är så man blir tokig.

[2010-10-14 09:14]
tommy

Jag vill också ha mer galna vetenskapsmän (Stoltz är utmärkt) och robotar! Sekvensen med Zoey (aka Trinity?) tyckte jag för övrigt kändes malplacerad, och den lyfte inte avsnittet alls.

”De gjorde inget nytt efter att jorden övergavs. De fortsatte bara på samma sak.”
Jorden har inte övergivits. Du får läsa på om mytologin om du inte orkar ta dig igenom BSG. :)

[2010-10-14 13:52]
Anna-Karin

Tommy: Sorry, faux pas! =)