Weird Science
Pojken med guldbyxorna

2010-10-06  

Möjligtvis är jag den enda här som fortfarande kollar på Project Runway, men det ska inte vara något hinder för mig att skriva någonting om det fantastiska, oefterhärmliga, lilla geniet Mondo Guerra i den pågående säsongen.

Herregud en sådan designer. Och herregud en sådan person.

Kort recap: Project Runway befinner sig alltså just nu i sin åttonde säsong och sänds sedan 2009 på Lifetime (efter att serien flyttades från Bravo).

Generellt kan man väl säga att nivån på deltagarna har sjunkit under de senaste säsongerna – till och med nu, när det är bara sex deltagare kvar, har man en känsla av att ett par av dem kunde sändas hem. För lite kreativitet, för lite känsla för form och färg, för konventionella lösningar.

Men så har vi alltså Mondo.

Mondo, som redan i andra (eller var det första?) avsnittet bröt ihop eftersom han trodde att han inte hade några vänner i programmet. Som klär sig som en latino-emotjej på en Morrisseykonsert, har världens snyggaste lugg, är vänlig mot precis alla och dessutom, gång på gång, designar det ena fantastiskt färggranna och vansinnigt mönstrade plagget efter det andra.

Och som i senaste veckans avsnitt berättade att han är hiv-positiv sedan tio år (han är 32 år gammal) och aldrig tidigare berättat det för någon, ens för sin katolska familj. Och som samtidigt hade designat en hel look utgående från just den här erfarenheten. Under åtta säsonger har Project Runway aldrig varit en sådan gråtfest. Mondo må vara kortare än Prince, men han har vuxit till en jätte framför tittarnas ögon. Den lycka, och lättnad, han måste ha känt efter förra veckans avslöjande – och jag är säker på att det var äkta – gjorde mig alldeles stum av medkänsla.

Att Project Runway är ungefär till åttio procent produktplacering (mest komiskt blev det när de tvingades använda sina HP-pekskärmar i starkt solljus utomhus) hindrar inte serien från att ibland, fortfarande, vara världens bästa realityteve.

[2010-10-06 09:00]
Ewa

Jag tittar fortfarande! Och jag instämmer, Mondo är den här säsongens lysande stjärna. Vilken människa. Och detta särskilt en säsong då jag tycker deltagarna varit snäppet elakare mot varandra än vanligt, stackars Michael C har ju fått så mycket skit så man undrar vad som hänt som man inte fått se, om han verkligen är så hiskelig som de andra verkar vilja få det till.

[2010-10-06 09:56]
trndy

Tittar också fortfarande och tycker att den här säsongen är stark. Mina sympatier i Gretchen/Michael C-konflikten svänger typ varje avsnitt. Egentligen är båda helt hemska men på olika sätt.

Och tårarna sprutade hysterikst ala Lille Skutt när Mondo kom ut som positiv.

[2010-10-06 10:10]
Philip

Lille Skutt-tårar, vilket lysande uttryck. Tack! Michael C:s kläder har jag aldrig gillat. Gretchen har gjort bra grejer men är sjukt störande emellanåt. Hennes hipster-sensibilitet får mig att associera till Miles i Work of art.

[2010-10-06 11:36]
Jonte

Mondo är bäst! Förutom att han har en egen och underbar stil, både i de kläder han designar och syr, men även i de kläder han bär själv, så uppskattar jag verkligen att han insåg hur dumt han hade betett sig mot Michael C innan de jobbade tillsammans. Det är inte ofta man får höra någon ärligt erkänna att man varit taskig mot någon och ångrar det när man lärt känna personen i fråga, speciellt inte i reality-såpor.

[2010-10-06 11:42]
Vera

Jag instämmer helt med er! Tom and Lorenzo (http://projectrungay.blogspot.com/) skriver efter varje avsnitt alldeles lysande och väldigt roliga recaps. Där har jag läst en intervju med en tidigare deltagare (tror det var Peach), där hon gav en förklaring till varför Michael C är så impopulär bland de andra deltagarna.

Även jag grät som ett barn under det senaste avsnittet… Och efter att ha sett deltagarnas finalkollektioner för några veckor sedan på bloggen ovan (ingen vet vem som är decoy eller riktig finalist, så det behövs ingen spoilervarning för den som är nyfiken), är Mondo min absoluta favorit.

[2010-10-06 12:24]
trndy

Nej MCs kläder ger jag inget för han har ingen som helst känsla för mode eller stil, jag menar mest att det verkligen verkar finnas något mer än kläderna som gör att han och G stör sig på varandra. Ett klassiskt fiendepar som hade höjt nivån på vilken dokusåpa som helst och självklart anledningen till att han är kvar.

[2010-10-06 14:40]
Nekromanen

Michael C:s problem är ju att han aldrig ger igen. Han har blivit mobbad från program ett och inte en endaste gång gett svar på tal eller ens svarat emot. Det gör honom till ett tacksamt byte för Gretchen och hennes hantlangare. Folk äcklas ju i regel av människor som vänder andra kinden till.

[2010-10-06 17:19]
Rebecca

Här är ett till dedikerat fan! Som jag älskar Mondo, och jag tycker pågående säsong hittills varit urbra. Det är tydligt att man gärna vill elda på konflikterna mellan deltagarna, men samtidigt verkar varken Ivy eller Gretchen alls vara de bitches som de framställts som.

Den stora styrkan i säsongen har hittills varit utmaningarna tycker jag. Oväntade och lite nya, på ett sätt som det måste vara i säsong 8. Deltagarna förväntar sig vissa utmaningar men i år har de kommit med twister av olika slag.

Den höga klassen hölls åtminstone fram till katastrofupplägget kring Jackie-utmaningen i förrförra avsnittet.

Har ni sett Tims utspel därifrån? Jag älskar när man ser hans mindre tillknäppta sidor.

[2010-10-06 21:49]
D

OT: Är det inte dags för en text om Sons of Anarchys totalhaveri?

[2010-10-06 22:06]
linus fremin

håller med om att de senaste säsongerna har varit oinspirerade och trista. men säsong åtta är en rejäl uppryckning. bättre deltagare, både personlighetsmässigt och designmässigt. och jag gillar att proggrammet är längre och ger en bättre inblick bakom och på the runway.

mondo är lysande och kommer troligtvis och rättvist möta grechen och april i finalen. dock borde costello och christopher ha åkt för länge sedan. saknar ivy och hennes kontrollbehov.

[2010-10-06 22:42]
Kjell

Totalhaveri? SoA är fortsatt mkt bra.

[2010-10-07 12:09]
D

@Kjell: Oj, tycker du verkligen det? Jag tycker serien har blivit helt värdelös och de flesta jag pratat med har tyckt detsamma.

[2010-10-07 12:18]
Kjell

Ni verkar ha tittat mycket slarvigt! Där finns en defaitism, en konsekvens och ett historieberättande som är helt utsökt och som tagit några nya, oerhört spännande vägar i höst. I synnerhet hur mycket som adderas av bakgrundsinfo – hela mytologin växer bakom skeendena. Som hela storyn med Gemmas senile farsa, som hon alltså besöker i hålan där han fick sitt nya präst-gig när Gemma var 15 år och där hon aldrig tidigare varit… vilket ger relief till hela Charming-storyn, när man vet att hon alltså rymde när hon var 15, träffade John Teller och efter ett tag fick hela hans crew att gå med på att lokalisera sig i hennes lilla hemstad, där hon alltså mer eller mindre återuppfann sitt eget förlorade familjeliv… och så detta kopplat i nästa led till hennes känslor för lille Abel… och så kopplingen vidare via kidnappningen till Belfast och bakgrundsstoryn om hur SoA fick ihop det med irländarna från första början… det är såå många snygga flikningar i historiebyggandet i gång just nu!

[2010-10-08 04:15]
Manbearpig

Argghh!…jag har ALLT nedladdat av SoA, och kompisar tipsar mig hela tiden.
Måste..bara..hitta..en..lucka….snart..

Ontopic:
Jag har sett 4 första säsonger av ”Project” för många år sen…
Hette han Jay som vann första?…Han var rolig OCH duktig iaf…
Hårdrockaren i nån säsong senare tilltalade mig oxo..Han som hade designat åt ”de stora”
Ursäkta den något undermåliga kommentaren, men jag är på banan även här?…:)

Och Tim Gunn försökte ett ”gaysuicide” i tonåren får man veta nu..

// edit: Manbearpig, jag raderar andra delen av din kommentar. Inget som hör hemma på WS. Ta det på Flashback! /Kjell //

[2010-10-08 09:47]
Manbearpig

@Kjell…
Jag tackar faktiskt för din frikostiga moderering..
Jag tackar dig verkligen(sant)..
Har lite svårt att anpassa mig från FB till WS, men jag lär mig hela tiden..
Överdriven ölkonsumtion sätter käppar i hjulet oxo..
Hoppas du kan läsa mellan raderna att jag ändå kan lite om TV?
Vi lämnar det så?

[2010-10-08 10:03]
Kjell

Manbearpig: Ingen fara. Jag uppskattar dig i våra kommentardiskussioner!

[2010-10-08 14:34]
Thomas Renhult

Kjell, jag håller med dig fullständigt om SOA, även om jag har missat en hel del av det du tar upp! Vilken intensitet! Och när de avslutade första avsnittet efter massakern med Richard Thompsons Dad’s gonna kill me! Och Stephen Kings gästspel som ”undanröjare”! Den här håller samma nivå som de andra säsongerna. Och jag är glad över att slippa Jax läsande av hans pappas skrift med kitschig nylongitarrmusik som bakgrundsmusik.

[2010-10-09 18:41]
MAria

Mondo, Mondo, Mondo! Ingen som reagerat på Heidis helknasiga outfits?

[2010-10-12 13:03]
Robert C

Älskar också Mondo och tycker att säsongen har varit hyfsad utan några riktigta toppar. Fast jag är mest sur över att Lifetime tagit bort spin-offen ”Models of the Runway”. Jag vill ju lära känna modellerna också!