Weird Science
I stället för Ivanhoe…

2010-12-21  

I dagarna släpptes The Pillars of the Earth på dvd i Sverige, miniserien i åtta avsnitt baserad på Ken Follets¬†megabestseller med samma namn. Runt ett katedralsbygge i 1100-talets England byggs en mastig äventyrssaga upp med maktgalna biskopar, kamp om kungakronan och naturligtvis en episk kärlekssaga. I en av flera huvudroller ser vi Rufus Sewell (som i alla fall jag har starkast minne av som ondingen i A Knight’s Tale) som byggaren Tom vars största önskan är att bygga en katedral. I den rättrådige munken prior Philip, spelad av Matthew McFayden (Stolthet och fördom, Robin Hood) får han en vän och bundsförvant. Men England är ett land i upplösning. Kungens enda son dör i ett skeppsbrott och lämnar landet utan tronföljare med inbördeskrig som följd. De små människorna får lida för de mäktigas kamp om makten. Drama uppstår. Både för England som land och för den enskilda människan.

I vanliga fall brukar jag se på medeltidsfilm med viss skepsis. Ofta för att kvinnorollerna brukar vara enormt ensidiga, antingen som vackra eteriska drömvarelser med lårlångt hår och hjortögon (Tristan och Isolde, Ivanhoe, brr), eller så är de sköldmöer som slåss med killarna och är tuffa på ett krystat sätt (Kiera Knightley i King Arthur, uuuhh). Men i Pillars finns det många fina kvinnokaraktärer med minst lika mycket handlingsutrymme som de manliga.

Bäst av alla är Drottning Maud, spelad av unga och sjukt begåvade Allison Pill. När hon ryter med hela sin majestätiska tyngd får jag nördiga rysningar utmed ryggraden och måste pausa för att berätta för sambon hur bra jag faktiskt tycker att det är.

För det är bra. Ken Follets medeltidssåpa gör sig utmärkt som serie. Det är välproducerat, genomgående bra skådespeleri av en lång räcka välpresterande skådisar – Ian McShane! Tony Curran! Donald Sutherland! Flera av dem har jag inte sett förut, som Sarah Parish som den härligt perverterade och onda Lady Regan, och David Oakes som hennes ångestdrivna usling till son. Sen även snygga effekter och väldigt välgjorda kostymer, så för oss som gillar lite dräktporr från 1100-talet är det en fest!

Framför allt funkar serien som tidsfördriv under snöiga innedagar under julledigheten. Gärna med ett glas glögg i handen och hela familjen samlad.