Weird Science
Det ligger en häst i en sprucken ravin

2009-02-04  

Sveriges nya musikscenI kväll visar SVT sin andra Popcirkus.»Sveriges nya musikscen«,»bättre än bara live«. Håller ni med? Efter att ha visat London Live i några år trodde jag att det fött idén att göra en svensk version, men av första Popcirkus 90 minuter var knappt 40 livemusik. Borde inte vårat lands nya musikscen innehålla lite mer än 44 procent musik? Ser man ett band live, vill man då att det efter varje låt ska komma in en kostymnisse och dra torra skämt och spela dockteater? Skulle inte tro det. Ändå påstår man att det här är bättre än live.

A Camp var lysande, jag hade inte hört mer än singeln från deras nya album, och det här var betydligt bättre än så. Men de fick bara en knapp kvart, en sjättedel av programmet, och det med en fånig apa inklämd mellan låtarna. Även»Alejandro Fuentes Bergström« förlorar på den konstiga mixen – vill man se apan kan man vältra sig i roliga filmer på Youtube. Förra veckans apsketch var dessutom bara en utspädd remix på tidigare Alejandro-material.

Bättre än bara liveKristian Luuk och Per Sinding-Larsen må vara trevliga, sympatiska och smålustiga herrar, men här framstod de som en dubbel Jonas Hallberg. Vi slapp frågor som»vad skriver du först, texten eller musiken«, men hela programmet ingav känslan av ett uppdaterat Måndagsbörsen. Ska Luuk och Sinding-Larsen absolut göra ett musikprogram tillsammans, låt dem åka runt i landet som Fredrik Lindström och undersöka de lokala scenerna. Skulle vara betydligt mer intressant.

Varför kan man inte göra ett Släng dig i brunnen fast med musik? En scen och några liveband, krångligare behöver det inte vara. Men av någon märklig anledning måste man jämt ha med programledare, intervjuer, reportage och sketcher, trots att alla tittare bara väntar på nästa låt. Enda undantaget i svensk tevehistoria som jag kan påminna mig var AB Svensk Rock, som lades ner illa kvickt.

Tittarsiffrorna var inte heller särskilt imponerande. Popmusik på teve är helt enkelt inte särskilt lockande. Anledningen är enkel: Ska ett band framträda på teve spelar de föga överraskande senaste singeln från senaste albumet. Där har man något att lära av Så ska det låta och Allsång på Skansen. Var annars kan man få se inaktuella popartister sjunga gamla slagdängor eller se komiker imitera Peps Persson tillsammans med Peps himself. Förmodligen otänkbart i Popcirkus.

Vill man se riktigt bra musik-TV på en svensk kanal så får man knäppa över till Kanal 9 på veckans bästa sändningstid, söndagskvällar kl 22:55, då man visar Later with Jools. Titta och lär, Kristian och Per.