Weird Science
Verkligheten anropar Eva Kärfve

2008-10-06  

Efter Fördärvet-eländet har SVT faktiskt skärpt till sin journalistik kring adhd.

Först den underbara dokumentären Mitt huvud är en torktumlare(länken går tyvärr bara till ett studiosamtal kring filmen) och nu ytterligare något av det starkaste jag sett på svensk teve om vuxendiagnostisering och medicinering, ett fem minuter kort men oändligt belysande inslag från lokala SVT-nyhetsprogrammet Tvärsnytt, som alla vilsna och irrationella diagnos- och medicinskeptiker borde se.Adhd uppmärksammas koncentrerat(trist namn på en unikt skarpskriven NPF-blogg; storfavorit bland mina RSS-feeds) formulerar den perfekta frågeställningen till kalla hjärtan:

Vad säger du, Eva Kärfve, om den här tjejen i inslaget från Tvärsnytt? Är hon ett exempel på hur bra det också kan vara för en del människor att få sin problematik förklarad och också till viss del avhjälpt?

Eller är hennes diagnos bara onödig och tecken på en kultursjuka enligt ditt sätt att vilja bokstavsdefiniera? Kanske kan det vara bra för dig att få lite hjälp med bilder från den konkreta verkligheten så slipper du fantisera för mycket, eller hur?

Det skulle också vara mycket bra om du hade vänligheten att klargöra exakt vilka som inte ska få den hjälpen och varför. Tycker du att den här tjejen i inslaget är värd den hjälp hon fick av diagnos, medicinering och den sammanvägda slutsats vi kan dra av resultaten? Att bara klaga är enkelt, kan du komma med något som är konkret och bättre så gör gärna det, men gör det nu.

TV-Inslaget berättar om diagnosen adhd och konsekvenserna av diagnostik i det här fallet. Uppföljande inslag tar också upp lite runt konsekvenserna av att diagnosen dröjde så länge och varför. Kanske något att lära sig inför framtiden, alla ni som redan kan allt och vet allt om vad som är bäst för alla andra medmänniskor?

Någon skrev tidigare att just missunnsamheten är den värsta kultursjukdomen av dem alla. Alla vi andra kanske kan fundera på om det verkligen finns en kultursjukdom värre än missunnsamheten som inte unnar medmänniskorna ett bättre liv och en bättre hälsa, så att Eva i lugn och ro får svara på frågan hon just fick och slipper känna sig stressad av den frågan också.

Se inslaget på SVT Play! Och ett bra eftersnack här.