Weird Science
Vikten av Paul Newman

2008-09-30  

All profits for charityNär jag var i en liten importbutik i Stockholm för några år sedan hittade jag några dressingflaskor av märket Newman’s Own. Hade aldrig hört talas om det förut, men med Paul Newmans tecknade ansikte på etiketten var man ju tvungen att prova. Dressingen smakade kanske inte bättre än andra märken, men genom åren har företaget skänkt över en miljard kronor till välgörande ändamål, något som ger en lång, god eftersmak.

Hans namn fungerar som en kvalitetsmärkning av livsmedelsprodukterna, precis som när det står på en filmaffisch eller DVD-fodral. Även om det kan finnas någon enstaka parentes i meritförteckningen så var han noga med att de roller han valde intresserade honom. Kanske en effekt av långfilmsdebuten, The Silver Chalice (Silverbägaren) från 1954.»Femtiotalets sämsta film« enligt honom själv, och när den en gång sändes på teve bad han via en helsidesannons om ursäkt för filmen.

The Hustler och Katt på hett plåttak i all ära – allra bäst var han alltid tillsammans med Robert Redford och George Roy Hill.Butch Cassidy & The Sundance Kid och Blåsningenär helaftonshollywoodfilmen perfektionerad, dessutom genialt musiksatt med Bacharach respektive Joplin. Precis under ribban, hårt placerat i krysset, satt även George Roy Hills Slagskott, en av historiens bästa och faktiskt viktigaste sportfilmer, där Newman begåvades med brutala bröderna Hanson i stället för en finlirande Redford.

Av 36 olika utmärkelser och ytterligare 47 nomineringar var, enligt Paul Newman själv, Nixons fiendelista den högsta hedersutmärkelse han någonsin fått. Sin enda oscarstaty fick han 1987 för huvudrollen i The Color of Money. Filmen regisserades av Martin Scorsese som i och med Newmans död menar att filmhistorien utan Paul Newman är otänkbar.»Hans närvaro, hans skönhet, hans fysiska vältalighet, den känslosamma komplexitet han kunde trolla fram och förmedla genom sitt agerande i så många filmer – var vore vi utan honom?«

Skådespelaren Paul Newman förlorade vi redan i början av 2007 då han meddelade att det nu fick vara slut med skådespeleriet. Vad vi istället förlorat i och med hans bortgång ärfilmvärldens största filantrop. Det var inte av maktbegär han blev politiskt aktiv och socialt engagerad, utan av ren kärlek och övertygelse. Samma kärlek och övertygelse som han visade i det halvsekel långa äktenskapet med Joanne Woodward.

»Varför strula med hamburgare när man har stek hemma«, som Newman själv så romantiskt uttryckte det.

Scorsese undrade var vi vore utan honom. Jag undrar var vi vore med fler Paul Newman.