Weird Science
Hader förgyller Spaced-kommentarer

2008-08-04  

Vi vet sedan tidigare att R1-utgåvan av Spaced är ett av årets mest omtalade DVD-släpp. Tajmingen för Edgar Wright och Simon Pegg att låta en amerikansk publik upptäcka den kultförklarade serien så att säga i fel ordning, efter att den redan lärt känna den engelska duons humor genom deras filmer Shaun of the Dead och Hot Fuzz, är nog ganska genial, trots allt. För mig känns säljknepet att ha en massa amerikanska kändisar bidra till DVD-kommentarspåren dock överflödigt och förminskande – som om Spaced inte kan stå på egna ben. Jag kan dessutom tänka mig få drygare saker än att lyssna på Quentin Tarantino, Kevin Smith, Diablo Cody och andra dönickar tävla om att ösa mest lovord över serien, samtidigt som Wright och Pegg gottar sig åt alla superlativen.

Men så länge som kommentarerna resulterar i små anekdoter som Bill Haders om Michael Bay, är nästan allt förlåtet. SNL-aren Hader sitter med Edgar Wright under ett avsnitt, och levererar en kort och mycket rolig historia om när han träffade Bay på en fest på The Playboy Mansion i Los Angeles. Anekdoten har inget med Spaced att göra, men vad gör det? Lyssna här: Hader om Bay

Neo-britthumorns big bang

2008-07-15  

spaced-complete.jpgVar gång Simon Pegg syns i världens viktigaste talkshowsoffor blottas en gigantisk tandställning över hela det brittiska öriket.
Det är nationens samlade bestånd av sci-fi-geeks som spricker upp i ett stort, stolt leende.

Det var ju när Simon Pegg och Edgar Wright med teveserien Spaced öppnade dörren, som mobboffren – hånade i åratal för sina docksamlingar, svärdfajter och autistiska detaljkunskaper – kunde kliva ut i omvärlden som popkulturkonnässörer i stället för Star Wars-töntar.

Mellan 1999 och 2001 förändrade Spaced allt. För brittisk sitcom, för amerikansk filmhumor (Judd Apatow, Matt Stone och Mike White avgudar serien), för en värld av uppgraderade nördhipsters. Och för Pegg och Wright själva, som gick vidare med världssuccér som Shaun of the Dead och Hot Fuzz.

Vare sig rollgestalterna i Spaced hade paintball-vendetta, filmreferensfrossa eller kärleksbekymmer så var lidelsen total. Och mitt i stöket av Return of the Jedi-geekofilia, sleaze-cineastiska Evil Dead-hyllningar och seriebutiksromantik var Spaced också en rörande sitcom om vuxenpoängsvägran och 20-nånting-vänskap. Därtill förpackad som en fyrverkerilåda av sinnessprängande montage, filmiska ljuseffekter och kameratricks.

Nästa vecka släpps den amerikanska dvd-boxen Spaced: The Complete Series, sommarens viktigaste 2000-talskulturhistoriska referensverk – komplett med ny, extra-ful omslagsgrafik helt i tidiga, tecknade Star Wars-filmaffischers anda. Dessutom med en stor överraskning i kommentarspåren: förutom seriemakarna dyker ett halvdussin amerikanska kändisfans, som Tarantino, Kevin Smith och Matt Stone, upp för att peka ut referenser. Eller så kanske de bara gör som alla vi andra, skriker »käften, kolla nu« och krampar av skratt.

Liten lägesrapport från en jobbtyngd ledig dag

2008-05-14  

Ska en syndaflod drabba de »rättrogna«?

Denna korta mening är vad jag lyckades koka ned spänningsmomentet i Big Love till, i en text i nya numret av Axess. Kan läsas här.

Får jag passa på att tipsa om min mp3-blogg också? Lyssna på Stairsteps!

Senaste veckans stora tevenyhet: Breaking Bad fått klart med en andrasäsong, 13 nya avsnitt.

Sorry, måste gå igen. Ägnar min lediga dag åt att skriva om den kommande nya, kompletta Spaced-boxen, med nya amerikanska kändiskommentarspår – utöver Pegg, Wright och Jessica Hynes från serien hörs bland andra Tarantino, Matt Stone, Kevin Smith och Bill Hader?! Sitter de bara och garvar, eller vad ska de göra? (Samtidigt fortskrider Fox med pilotinspelningen av den amerikanska versionen av Spaced, som Pegg och Wright inte ens blivit kontaktade om. Pegg hatar den således redan innan inspelningsstart.)