Weird Science
Andy Richters bortglömda sitcom-klassiker nu på TV4!

2009-12-10  

Alla som följde Conan O’Brien från det att hans Late Night först dök upp på svensk satellitteve minns Andy Richter med värme och saknad. Conan själv blev sig aldrig riktigt lik efter det att hans sidekick – talkshow-historiens vassaste – slutade. Sista kvällen hos Conan grät folk öppet i publiken. Men Andy var naturligtvis tvungen att gå vidare, efter att ha ägnat sju år av sin karriär åt att sitta lutad mot Conan längst ut på dennes soffkant (vilket i och för sig renderade honom ett antal Emmy-nomineringar, inte minst för sitt manusskrivande för showen).

Andys avhopp skedde just som tevebolagen, i Seinfelds kölvatten, skapade en ny våg av sitcoms med ledande stjärnans namn i titeln. Och endast en av dessa kom att höja sig över mängden.

Andy Richter Controls the Universe.

Den inte bara höjde sig, den sköt rätt upp i tevehimlen. Serien gick i en och en halv säsong, 2002-2003, och var en av de mest passionerat intelligenta sitcoms som gjorts. Inte minst förebådade den Bryan Fullers visuella experiment i Dead Like Me och Wonderfalls, i och med en helt extrem uppfinningsrikedom i allt från ljussättning till datorgrafik.

För att inte tala om kostymeringen.

Jag glömmer aldrig, i ett av de första avsnitten, hur Andy Richters rollgestalt (som försöker lyfta sig ur sitt tjänstemannaliv genom att författa noveller; serien går ut på att hans storyskrivarhjärna hela tiden formulerar om verkligheten) målar upp sig själv som en mycket, mycket godhjärtad människa. Detta i kontrast till hur han i verkligheten är rent förjävlig mot en nyanställd illustratör, som för ett gemensamt projekt flyttat in i hans arbetsrum. Andys berättarröst säger att »här sitter jag med en massa hundvalpar, det finns inget som visar en mans godhet som att man får se honom kela med jättemånga små hundar«, varpå vi får en femsekundersscen med Andy sittande hemma i sängen med massor av svansviftande valpar.

Några minuter senare, när Andys elakhet gentemot illustratören trappats upp, plockas skämtet upp igen. Denna gång i en tre sekunder kort sekvens helt utan kommentar: Andy kommer in på jobbet i en hundvalpskostym (kärleksfullt avbildad här ovan av Magnus). Ja, ni läste rätt. Han bär en kostym med jättemånga fickor över hela kroppen, och i varje ficka sitter eller hänger en sprittande liten hundvalp.

Det är så roligt att man tappar luften, hakan, andan, målföret… jag vet inte riktigt vad »koncepterna« är, men man tappar dem också. Man tappar hela sitt medvetna jag inför Andy Richter i hundvalpskostym och blir via ett ögontårat gapskratt ett med hela det Andy-kontrollerade universum.

Minns även en typisk Andy-oneliner från samma avsnitt. Han försöker få illustratören sparkad från jobbet genom att nattetid skissa om hans arbeten. Konfronterad av chefen om detta, och tillfrågad om han gjort det med flit, svarar han: »Nej, jag hade en blyertspenna i handen när jag råkade gå förbi skissen i mina bananskalsskor.«

Hundvalpskostym och bananskalsskor… Man får väl ha viss förståelse för att Fox lade ner serien.

Andy Richter Controls the Universe var full av sådana episoder, chockerande små lekfullheter som ändå aldrig bröt storyns stringens – och det gjorde serien till en kärv kritikerfavorit utan tittare.

Serien fick en andra chans, en välförtjänt möjlighet att avancera från kult- till klassikerstatus,¬†när den släpptes i en omsorgsfullt sammanställd dvd-box i våras – och med början i natt får den en senkommen tablåtid i svensk teve också! Första avsnittet sänds på TV4 klockan 02.50.

FOTNOT: Jag publicerade en annan version av denna text i anslutning till dvd-release-nyheten, och låter kommentarerna från den ligga kvar här nedan.

Conan och Andy tillsammans igen

2006-03-07  

Det var en gång en tårdrypande sen kväll för sex år sen när vår mysfavorit Andy Richter tog farväl som sidekick hos Conan O’Brien. Sen dess har Conan suttit still i sin Late Night-stol och fått fortsatt stor uppmärksamhet, medan Richter tvärtom gjort en hel del kul grejer utan att riktigt få till det publikmässigt.
Nu rapporterar Variety att Conan gett Andy huvudrollen i en ny pilot för NBC, Andy Barker, P.I. – om en revisor som öppnar kontor i ett köpcentrum, men inte får några kunder förrän en kvinna misstar honom för privatdetektiven som tidigare hyrde lokalen.
Namnet ger lite Andy Richter Controls the Universe-känsla, medan grundstoryn snarare andas Remington Steele – men det blotta faktum att Conan och Andy just nu sitter i stolar mitt emot varandra, och med Late Night-manusförfattaren Jonathan Groff intill, är det som värmer mest i vinterkylan just nu.
Och ni har väl inte redan glömt att TV400 kör Andy Richter Controls the Universe varje torsdag?

Andy Richter på TV400! Vem hade kunnat ana?

2006-02-24  

Nämen! Vad var det jag såg! Under en snabb genombläddring av kanalerna i går kväll tyckte jag att jag såg Andy Richter Controls the Universe svischa förbi på TV400, men innan jag hann gnugga mig i ögonen var det borta. Vid en första koll på TV4.se hittade jag inget, för det finns minsann inte med i »Program A-Ö«-listan, men i tablån hittade jag det. Visst var det piloten som hade gått! Tio delar står det att det ska vara allt som allt – jag har för mig att det borde vara några fler, men hur som helst: torsdagar 21.30. Titta!