Weird Science
Närgånget och obehagligt i Channel 4:s Run

2013-07-17  

Det är väldigt sällan jag mår illa av se på teve, men redan några minuter in i Run, Channel 4:s nya dramaserie som visas fyra kvällar i rad den här veckan, förstår jag att det kommer att bli en pärs. Jag har inte mått så illa sedan jag såg BBC:s mästerliga One Night förra året. Där var upplägget sådant att man fick samma tragiska händelse uppspelad för sig i fyra avsnitt men ur fyra olika rollgestalters perspektiv. Run har också ett annorlunda upplägg, varje avsnitt har en ny huvudkaraktär – som presenteras i en mindre roll i avsnittet innan.

I det första avsnittet är den alltid briljanta Olivia Colman som har huvudrollen, hon spelar en hårt arbetande ensamstående mamma som tillsammans med sina två arbetslösa söner kämpar för få livet att gå ihop. Medan hon jobbar och stjäl (där är överlappningen till nästa avsnitt) från sin arbetsgivare för att få mat på bordet så ligger sönerna hemma och dricker öl, röker braj och spelar tevespel. På kvällarna går sönerna ut och gör stan osäker, men en kväll går det alldeles för långt och familjens liv förvandlas till en ännu värre mardröm. Och mamman ställs nu inför ett hemskt beslut som kan förändra deras liv för alltid.

Det är så närgånget och extremt obehagligt att se på att jag nästan får springa till närmaste papperskorg för att spy upp senaste matintaget. Och jag mår illa bara av att tänka på att jag ska se det andra avsnittet i kväll.