Weird Science
57 streaming services and nothing on

2013-05-28  

Kommen några veckor in i livet som tvåbarnsföräldrar fann jag och min hustru oss sittande utmattade framför teven en kväll. Ingen av serierna vi följer tillsammans hade några färska avsnitt och vi var därför villrådiga tills min hustru frågade: »Vad hände med vårt tittande på Modern Family egentligen?« Sagt och gjort, vi gick in på svenska Netflix – ah, Modern Family fanns, fantastiskt. Fast vänta nu, bara säsong ett och två, och det var någonstans i början av säsong tre vi tappade tråden. Men ingen fara, här finns resurser! Vi tog fram iPaden med amerikanskt DNS inställt, redo att streama Netflix därifrån till AppleTV:n, i USA-utbudet skulle väl ändå även säsong tre finnas.

Men amerikanska Netflix hade inte Modern Family överhuvudtaget. Återvändsgränd.

TV4 Play? Modern Family visas ju på TV4 i Sverige? Nej. Filmnet då, de ägs ju också av TV4-gruppen? Nope. Viaplay då, även om det inte finns någon ägarlogik i det, någon tjänst borde väl ha säsong tre av Modern family tillgänglig för streaming?

Nej.

Hulu? De har ju avtal med ABC där Modern Family sänds, där borde det väl finnas? Sagt och gjort, in i Hulu-appen på den amerikanska iPaden och mycket riktigt, Modern Family puffades för på framskjuten plats, vi klickade oss in och möttes av… den pågående säsong fyra och inget annat.

Här tog bajsblöje-, kräk- och amningsutmattningen ut sitt pris. För första gången i mitt teveliv hörde jag mig själv säga »Äh, vi hoppar över säsong tre och går direkt på fyran.«

Det här är så klart bara en petitess (och ett bevis på hur lågt föräldraskap kan få oss att sjunka) men det är även ett exempel på hur omständligt teve- och filmlivet blivit i dessa tider av oändligt antal streamingtjänster. Finns det jag vill se på Netflix, Viaplay, Filmnet, HBO Nordic, Comoyo eller ingenstans? Hur många tjänster måste jag abonnera på? Och vilka tilläggstjänster behövs, som en DNS-tjänst för att komma åt amerikanska eller brittiska tjänster och utbud? Och även om serien jag söker finns, har de rätt säsong?

För medelkonsumenten är det kanske inte ett jätteproblem, den som bara vill ha ett alternativ till halvengagerat zappslötittande sitter säkert mer än nöjd i tevesoffan med ett abonnemang på vilken som helst av de här tjänsterna. Siffran från tidigare i våras att medelabonnenten i USA ägnar 90 minuter per dag åt Netflix – en siffra ingen av landets otaliga kabelkanaler når – pekar onekligen i den riktningen.

Men den som inom lagens råmärken vill kunna få allt på ett bräde, både gammalt och nytt, kosta vad det kosta vill – hur i hela fridens namn ska hen bära sig åt?

Den som har ett bra svar, delge gärna. Själv börjar jag känna mig rätt uppgiven inför det slukhål av rättighetsavtal och visningsfönster som det nya teve- och filmlandskapet medfört.