Weird Science
Kanal 5 plockar bort Hannibal från tablån

2013-05-03  

För er som följt Hannibal i svensk teve kan jag meddela att Kanal 5 har plockat bort serien från tablån på grund av dåliga tittarsiffror. Det är synd att inte tittarna har hittat dit när Kanal 5 varit snabba med visning – för det är ju en sevärd serie. Men det var snällt att de väntade med att plocka bort den så att vi fick se det stoppade avsnittet. Enligt Kanal 5 återkommer serien den 17 juni.

På tal om det stoppade avsnittet: i tisdags dök det upp på amerikanska iTunes. Bryan Fuller twittrade genast ut nyheten. Inte så fräscht, det var ju faktiskt Fuller som tog kontakt med NBC för att stoppa det. Har han ångrat sig helt plötsligt? Nu släppte de alltså avsnittet på Itunes – efter att episod 5 visats i teve. Hela den här historien är verkligen konstig. Jag tyckte inte avsnittet var så obehagligt och är faktiskt lite förundrad över att det stoppades överhuvudtaget. Jag har sett betydligt värre under de här veckorna än just detta – fast, förstås, kanske inte där barn tar till vapen mot andra barn…

Vad tycker ni som sett det? Var det rätt av NBC och Fuller att stoppa det?

Kanal 5 visar det stoppade Hannibal-avsnittet

2013-04-24  

Som ni vet så har ju NBC stoppat det fjärde avsnittet av Hannibal som skulle ha visats nu på torsdag i amerikansk teve. Detta efter alltför många obehagliga dödsskjutningar i USA den sista tiden och nu senast bombdådet i Boston. Avsnittet innehåller bland annat obehagliga scener där barn dödar andra barn. Hannibal tar dock inte uppehåll då NBC hoppar direkt till avsnitt 5 nu på torsdag.

Enligt NBC och Bryan Fuller kommer tittarna inte att missa något viktigt då de kommer att lägga ut en del viktiga scener på NBC.com. NBC har skickat ut fem förhandsavsnitt till kritikerna: 1, 2, 3, 5 och 6 – men inte 4. Alan Sepinwall skriver att det märks tydligt i det femte avsnittet att det hänt en del i episod 4, bland annat i relationen mellan Hannibal och Crawford.

Kanal 5 visar alltså hela avsnittet på måndag kl 21. Det tråkiga för Kanal 5, som varit snabba och visat avsnitten fyra dagar efter US-premiärerna, är att de nu kommer att ligga elva dagar efter.

Missa inte Hannibal i kväll

2013-04-08  

I kväll klockan 21 har Hannibal premiär i Kanal 5 – bara fyra dagar efter USA-premiären. Serien som utspelas före När lammen tystnar skildrar Will Graham (Hugh Dancy – helt fenomenal) och Dr Hannibal Lecters (Mads Mikkelsen) första möte när de tillsammans jobbar med ett fall där flera collegetjejer försvunnit. Jag blev faktiskt rejält överraskad av pilotavasnittet när jag såg det i helgen. Visst, det luktar procedural och det är svårt att veta vart det tar vägen efter piloten, men jag är superpeppad för fortsättningen som jag tror kan bli fantastisk med Dancys och Mikkelsens imponerande skådespel. Jag överdriver inte när jag säger att det är det snyggaste jag sett på network-teve. Scenografin och fotot sticker ut rejält och slowmotion-bilderna på brottsplatserna, där Graham genom flashbacks visar hur gärningsmannen agerat – är fantastiskt fina. Tillsammans med den suggestiva pulserande musiken blir det en intim och otäck upplevelse.

Om man inte har sett den så ska man slå på Kanal 5 i kväll, för detta är en serie som ska avnjutas i riktig HD-kvalitet. Att den ligger på dödssloten hos NBC, torsdagar klockan 22 är ju inte så bra. Första avsnittet lovade så gott så det är tråkigt att NBC inte tog chansen att lansera den tillsammans med flaggskeppet The Voice – för det är den intressantaste krimserien på network-teve på flera år.