Weird Science
Gör Ove olycklig

2013-02-05  

En vän till mig har gått folkhögskola, utbildningen »fysisk teater«. Ja…det fanns nog både bra och dåliga saker där, men en av de saker som nog kan stoppas in i kategorin »typiskt superdåligt« var irritationsrundorna som någon redigt opedagogisk lärare bestämde var något som skulle »rensa luften« hos eleverna. Dessa gick ut på att man skulle sitta i ring och berätta om vad man irriterade sig på hos de andra. Gissa hur det gick… Sann historia!

I avsnitt 2 av Kontorets andra säsong blir Ove chockad över att medarbetare anser att det förekommer vuxenmobbing på arbetsplatsen. Han kallar till möte och just för att rensa luften ska de göra en liten lek som heter typ Bollen. Man ska kasta bollen till någon och säga något snällt om den personen, klassisk team buildning. Henrik Dorsins chef Ove törstar efter bekräftelse och att få bollen kastad till sig tillsammans med en komplimang. När dessa uteblir freakar han ur: »Jag sitter här också!« Hämndlysten ändrar han leken. Nu ska bollen kastas och man ska säga något taskigt om den personen i stället.

Det är väldigt bra! Manuset har fångat den jobbiga The Office-andan och Henrik Dorsin gör i den scenen en så perfekt chef att jag skruvar mig framför tv:n vilket är exakt den känslan man ska få. Den andra storyn i avsnittet – om nya receptionistens eventuella homosexualitet – var varken originell eller rolig men hey! Vilken uppryckning ändå från förra trista säsongen! (Vilket även Kjell noterade efter första avsnittet.)

Talangtävlingen i Kontorets avsnitt tre var också kul, åh vad man i sitt liv träffat på »roliga« farbröder som lika entusiastiskt som taffligt ska återberätta sketcher från Killinggänget. Det var en bra svensk version av David Brent och hans Monty Python-spexande. Dock knep det i hjärtat på mig när det för triljonte gången skulle hånas medelålders kvinnor som gillar afrikansk dans. Nu gör vi aldrig det mer tycker jag.

Men Oves sura slutkommentar apropå att Lennart vann talangtävlingen var klockren:

»Allt som krävs för att ondskan ska segra är att de goda människorna inte gör något. Lennart fick med sig publiken. Absolut. Men vet ni vem som mer fick med sig publiken? Hitler!«

Slutsats: Det blir allra mest lyckat när seriens skämt utgår från egenheter i svensk kultur. Minns att The Office US hade en halvt misslyckad första säsong innan man slutade utgå från de brittiska manusen och hittade sin egen grej. Kontoret verkar vara på väg åt rätt håll, och jag har några blygsamma förslag hur det ska bli ännu bättre:

1. Utveckla birollerna

Det känns inte som ett ensemble-spel. Detta är Dorsins/Oves show. Anledningen till att The Office US hållit så överraskande länge – även utan Steve Carell! – var just för att det var så många fantastiska biroller. Ge Sissela Benn något roligt och vettigt att göra i serien! Låt inte de kvinnliga karaktärerna vara sådana trista mesar. Jag vill ha Kelly Kapoor och Angela Kinsey! (Sistnämnda är en elak katt-kvinna vilket är så mycket mer originellt än den traditionella patetiska kattkvinnan vi hittar i Kontorets Britt-Marie).

2. Satsa på romansen

Erik har stuckit (för att inte komma tillbaka?) men ny trevlig receptionist, Joel, har kommit som man inte fått lära känna än. Skynda på nu, ge oss en hopplös kärlek att hålla tummarna för.  Nu är Therese bara tråkigt söt och lyckad, hon kan lika gärna vara ihop med Kenneth.

 3. Ge alla mer ångest

Låt dem vara större förlorare. Framför allt Ove. Låt Ove skilja sig, förlora sitt hem och bli olycklig. Vi vet, genom Solsidan, att Ove har stort fint hus, pengar, fru och barn. Där försvann i ett nafs all svärta som The Office-konceptet så väl behöver för att inte bara vara en sitcom i mängden. Jag vet att det är för sent att gnälla på faktumet att man tog en färdig karaktär och satte som chef. Men gör bara Ove mer miserabel, på något sätt. Jag vill att man i grunden ska heja på honom. Jag vill känna exakt det jag kände när Brent äntligen sa åt Finchy att »fuck off« i The Office UK:s julspecial.

(Ah jag höll på att glömma en sista grej. Viking ska alltså vara extra töntig för att han gillar fantasy. Det tycker jag inte om. Det är tufft att gilla fantasy.)