Weird Science
Sista chansen… ta den!

2011-04-14  

Last chance to seeFör drygt 20 år sedan reste zoologen Mark Carwardine runt jorden för att försöka se en glimt av några av planetens mest utrotningshotade djur. Som sällskap hade han Douglas Adams och resultatet blev, trots det bedrövande ämnet, en radioserie samt en underbart underhållande bok, båda med namnet Last Chance to See.

Ungefär 20 år senare var det dags för återbesök hos några av dessa arter då Mark Carwardine ville se hur det gått för dem sedan förra besöket. Douglas Adams avled 2001, 49 år gammal, men hans vän Stephen Fry hoppade gladeligen in som ersättare. Resultatet denna gång blev en bok samt en teveserie som just nu går på SVT 2 (Sista chansen, söndagar 19:00).

Lika mycket som jag förundrats över hur många Liftarens guide till galaxen-fans som inte läst Sista chansen så förundras jag över hur många som missat att denna serie visas just nu på svensk teve. Och för sjutton gubbar, det är ju Stephen Fry! Vem vill inte se honom bli livrädd för Afrikas tamaste noshöring? Eller leta ström för att ladda sin iPhone mitt i Amazonas? Det mesta är lite jobbigt och läskigt, tycker Fry, vilket är hans roll i det här äventyret. Last chance to pee För även om Fry inte gör en besviken så inser man att den huvudsakliga anledningen till att han följer med är att han med sitt namn ska skapa ett större intresse för hela projektet. Den verkliga huvudrollsinnehavaren i serien är Mark Carwardine, som verkligen brinner för uppdraget. Han har alla kontakter, organiserar expeditioner och har alla expertkunskaper. Dessutom är han riktigt rolig.

Ett bra djurprogram är alltid intressant, men här går man ett steg längre: Carwardine och Fry gör det till bästa möjliga underhållning. Roligt, lärorikt, spännande, intressant… ja, teve blir inte bättre.

Sista chansen kan ses på SVT Play, men vänta inte för länge – sista chansen att se del 1 är den 3 maj.